Haven Gent en Zeeland Seaports winnen prijs voor grensoverschrijdende haven

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Zeeland Seaports

De haven van Gent en Zeeland Seaports wonnen voor hun grensoverschrijdend haveninformatiesysteem ENIGMA+ de prijs voor "Best IT solution" van de International Bulk Journal.

Haven Gent en Zeeland Seaports winnen prijs voor grensoverschrijdende haven

Beide havens zijn bereikbaar via dezelfde toegang naar het Kanaal Gent-Terneuzen. Zowel schepen als bedrijven dienen sinds begin 2015 slechts één grensoverschrijdend haveninformatiesysteem te gebruiken voor alle op- en afvaarten naar de havens van Gent en Terneuzen.

Tot voor 2015 beschikten de Vlaamse haven van Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports (met de havens van Vlissingen en Terneuzen) elk over hun eigen haveninformatiesysteem. Voor schepen die het Kanaal Gent-Terneuzen op moesten, diende men alle scheeps- en maritieme informatie in twee haveninformatiesystemen in te brengen. Om dit efficiënter te laten verlopen, besloten de havens samen één haveninformatiesysteem aan te bieden. Het Gentse ENIGMA (Electronic Network for Information in the Ghent Maritime Area) werd uitgebreid om aan de behoeften van Zeeland Seaports te voldoen. Zo kan het bijvoorbeeld ook gelinkt worden aan het haveninformatiesysteem Port Base dat door verschillende Nederlandse havens wordt gebruikt.

ENIGMA+ voor maritieme informatie en dienstverlening

Het uitgebreide haveninformatiesysteem ENIGMA+ (Electronic Network for Information in the Ghent-Zeeland Maritime Area) omvat onder meer de opvolging van op- en afvaarten, de ligplaatsen van schepen in beide havens en een zicht op schepen die op komst zijn. ENIGMA+ staat ook in contact met informatiesystemen van andere maritieme dienstverleners. Het is bovendien een communicatieplatform voor de diverse havengebruikers om diensten te bestellen zoals die van dokwerkers om schepen te laden en te lossen, bootmannen om schepen vast te leggen en sleepboten. Gebruikers kunnen wereldwijd veilig en vlot inloggen op www.enigmaplus.eu om hiervan gebruik te maken.

Unieke samenwerking: grensoverschrijdend scheepvaart begeleiden

Eén gezamenlijk haveninformatiesysteem voor twee havens langs de grens tussen Vlaanderen en Nederland maakt deel uit van de unieke samenwerking tussen de havens van Gent en Zeeland Seaports. Hiermee bereiden beide havens zich al voor op de ingebruikname in 2021 van de grotere nieuwe sluis in het sluizencomplex van het Nederlandse Terneuzen.

Kanaal Gent-Terneuzen: één grensoverschrijdend economisch gebied

De Vlaamse haven van Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports (met de havens van Vlissingen en Terneuzen) zijn gelegen aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Deze grensoverschrijdende economische zone is goed voor 60 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart, waarmee de havens samen de zevende grootste haven van West-Europa zouden vormen. Het 32 kilometer lange Kanaal (17 km in Nederland en 15 in Vlaanderen) staat voor 100.000 jobs, 425 bedrijven en 80.000 inwoners. Het Kanaal is niet enkel van belang als toegangspoort naar beide zeehavens maar het vormt ook een belangrijke schakel in het Europese netwerk van de binnenvaart tussen Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

International Bulk Journal

De prijs werd op maandagavond 16 november uitgereikt tijdens het gala van de International Bulk Journal in Antwerpen. De IBJ Awards zijn een erkenning van de verwezenlijkingen van bedrijven uit de bulksector ter verbetering van de doeltreffendheid, veiligheid en milieubescherming. Op de lijst van de geselecteerde kandidaten voor de ‘Best IT solution Award’ stonden ook nog havens uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten.

De haven van Gent en Zeeland Seaports wonnen reeds eerder IBJ Awards. Dit is de eerste keer dat zij gezamenlijk een IBJ Award in de wacht sleepten.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!