Heijmans-BioSoil gaat ondergrond Chemie Pack saneren

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant heeft na een zorgvuldige aanbestedingsprocedure de combinatie Heijmans-BioSoil geselecteerd om de sanering van de ernstig vervuilde ondergrond bij Chemie-Pack uit te voeren.

Heijmans-BioSoil gaat ondergrond Chemie Pack saneren

Na ondertekening van de contracten start Heijmans-BioSoil begin september met de werkzaamheden. Voor de uitvoerende partijen Heijmans en BioSoil is het een ‘bijzonder en uitdagend project dat met een unieke mix van ondergrondse technieken wordt uitgevoerd’. De bedrijven staan klaar om jarenlange ervaring met bodemsaneringsprojecten en specialistische kennis van microbiologie in te zetten om de grond onder het terrein te saneren.

Kostenbesparing

Vanaf het begin heeft de provincie het saneringstraject op een innovatieve manier ingestoken. Marktpartijen werden in een vroegtijdig stadium betrokken bij verschillende onderdelen van de totale saneringsoperatie en werkten samen met de provincie als opdrachtgever aan het ontwerpen van de bodemsaneringsaanpak. Dit proces leidde tot een optimaal aanbestedingsresultaat en een stevige kostenbesparing. Inmiddels is duidelijk dat de totale kosten van de sanering – in 2011 nog begroot op ruim 38 miljoen euro – aanmerkelijk lager gaan uitvallen.

Weer in gebruik

Voor het onderdeel ‘sanering van de ondergrond’ nodigde de provincie uit acht geselecteerde partijen er vijf uit om een voorstel te maken. Vervolgens werden er daarvan drie geselecteerd om hun voorstel uit te werken tot een inschrijving. Heijmans-BioSoil is dus de winnaar geworden van deze aanbesteding volgens het proces van ‘concurrentiegerichte dialoog’. De combinatie kan begin september al beginnen met de aanleg van een ondergronds systeem. In april 2016 start dan de daadwerkelijke sanering en kan het perceel ook weer in gebruik genomen worden. De sanering van de ondergrond zal nog enkele jaren duren en kost ongeveer zeven miljoen euro.

Laatste fase

De ondergrondsanering is de laatste fase van het totale schoonmaaktraject dat meteen na de brand in 2011 begon. Sindsdien wordt het vervuilde water opgepompt en gezuiverd, zodat het zich niet in de omgeving verspreidt. Na uitgebreide specialistische bodem- en chemische onderzoeken werd in 2013 het saneringsprogramma opgesteld. De sanering van de bovengrond was de volgende stap, die in 2014 werd afgerond.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!