Hernieuwbare en composteerbare verpakkingen hebben toekomst

Ondanks drempels voor de toepassing van hernieuwbare en composteerbare verpakkingen, zijn bedrijven in het algemeen overwegend positief over de toekomst van deze nieuwe verpakkingen.

Hernieuwbare en composteerbare verpakkingen hebben toekomst

De drempels hebben vooral betrekking op de prijs, beschikbaarheid en invloed op de houdbaarheid. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Verpakkingscentrum NVC. Van de respondenten is 66% werkzaam in de foodsector en 34% in de non-food.

Op de vraag of de respondenten overwegen hernieuwbare en composteerbare verpakkingen te gebruiken antwoordde 65% positief, waarbij er een licht hogere bereidwilligheid voor gebruik in de foodsector is. Daarbij worden wel een aantal voorwaarden gesteld, zoals:

  • alleen op verzoek klanten die bio producten afnemen;
  • indien uit analyse meer voor- dan nadeel blijkt;
  • mits kwaliteit van het product gelijk blijft;
  • zodra er een geschikt materiaal beschikbaar is


Respondenten die nog geen hernieuwbare en composteerbare verpakkingen toe denken te gaan passen vinden de kwaliteit van de materialen nog niet voldoende ontwikkeld, of ze vinden de tijd nog niet rijp.

De top vijf van belangrijkste redenen voor gebruik zijn: een duurzaam imago, het milieu, marketing, afvalbeleid en CO2-uitstoot.

De top vijf van belangrijkste redenen om van gebruik af te zien zijn: invloed op de houdbaarheid, prijs, beschikbaarheid, de discussie Food vs. Fuel en het gebrek aan onderscheid tussen thuis en industrieel composteerbaar.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!