Het poldermodel onder druk door vakbonden

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: VNO-NCW

Door 'organizen', een nieuwe tactiek van de vakbonden komt het poldermodel onder druk te staan.VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen dat constructief overleg op centraal niveau hierdoor ernstig wordt belemmerd.

Het poldermodel onder druk door vakbonden

Want in plaats van een beter contact met de achterban lijkt de tactiek vooral te worden gebruikt voor 'guerrilla-acties' van kleine, radicale groepen die veel aandacht trekken en druk zetten op de vakcentrale zelf.

De vakbonden gebruiken sinds enkele jaren professionele 'organizers' die bedrijven bezoeken om problemen op de werkvloer beter in kaart te brengen.
Zij stimuleren werknemers vervolgens dit kenbaar te maken aan hun directie met allerlei acties, zoals open brieven, poortacties en stakingen.
In het FD laat Bondgenoten weten dat het werknemers mondiger maakt.
VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen echter 'dat de vakcentrale FNV zich zo laat gijzelen door een kleine groep van radicale vakbondsbestuurders met sterke SP-sympathieën'.

De werkgeversorganisaties benadrukken het belang van een sterke vakbond, maar 'guerrillatactieken' belemmeren het sociaal overleg.
Er wordt nu vooral tijd verspild met het voorkomen van escalaties in plaats van samen te werken aan structurele oplossingen.
VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat de vakbeweging niet vervalt in zijn extreme kant.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!