High Speed E-Bike Battle: 2818 km in 6 weken, winnaar bedrijfsleven

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio FoodValley

Maandag 20 oktober eindigde de zesde en tevens laatste week van de High Speed E-Bike Battle: een estafettewedstrijd tussen topbestuurders en ondernemers uit de hele FoodValley regio.

High Speed E-Bike Battle: 2818 km in 6 weken, winnaar bedrijfsleven

Zij lieten zien dat de dagelijkse autorit naar het werk anders kan: leuker, schoner en gezonder. Het team van het bedrijfsleven won de battle met 1583 km. René van der Boon, directeur van het Barneveldse bedrijf Leertouwer, reed in zijn battleweek de meeste kilometers op de high speed e-bike: maar liefst 400 km.

In de High Speed E-Bike Battle gingen een team van topbestuurders en een team van ondernemers uit de wwww gedurende zes weken de strijd aan om tijdens de battle zoveel mogelijk kilometers op de high speed e-bike te maken.

Het team van het bedrijfsleven won de battle met 1583 km. Het team van de overheid legde 1235 km af. In totaal legden de 12 deelnemers gezamenlijk 2818 kilometer af. De lichamelijke inspanning leverde een verbranding op van 49.041 kcal en een besparing van 448 kg CO2 uitstoot.

De High Speed E-Bike Battle ging op 8 september van start in Nijkerk en afgelopen week vond in Veenendaal de laatste battleweek plaats. Elke week was een andere gemeente aan de beurt. Binnen de betreffende gemeente streed een lokale bestuurder tegen een lokale ondernemer. De battle vond plaats in de gemeenten Nijkerk, Wageningen, Ede, Barneveld, Rhenen en Veenendaal.

De ervaringen: E-bike met fantastisch veel power

"Fantastisch zeg, wat een power zit er in zo'n fiets", zo reageerde de winnende deelnemer René van der Boon van het Barneveldse bedrijf Leertouwer. Over zijn deelname: "Ik vind het belangrijk dat we ons bewust zijn van de mogelijkheden voor duurzame mobiliteit."

Ook Mark Ipema van Dishman Netherlands (Veenendaal) is enthousiast: “Dat ding gaat als de brandweer! Het kost relatief weinig moeite om een gemiddelde snelheid van ca. 40 km/u te halen op mijn stuk woon-werkverkeer. Op de E-bike moet je terdege rekening houden met een groot snelheidsverschil met de medegebruikers van het fietspad, op tijd bellen en remmen.”

Wim & Diana Beukhof van B&M Koeriers in Ede zeggen: “We hebben het fietsen op de high speed E-bike ervaren als een leuke, maar ook nuttige en sportieve bezigheid. Wanneer je regionaal reist ben je met deze fiets bijna sneller dan met de auto op de plaats van bestemming. En je bent nog sportief en milieubewust bezig ook!”

Kritische noot

Peter Schoeber van Cunera Drukkerij, Rhenen verwoord zijn ervaringen als volgt: “De high speed e-bike rijdt goed en een gemiddelde snelheid van circa 30 km/u is op de slof van een voetbal schoen haalbaar. Wel moet je, omdat je relatief snel rijdt, goed rekening houden met andere weggebruikers die een fietser niet zo snel verwachten. Ik mis overigens wel een beetje extra vering op de fiets. Dat rijdt een stuk comfortabeler over alle stomme drempels die er in de weg zitten.

Wethouder Han ter Maat van de gemeente Wageningen is ook kritisch: “Ik heb wel eens op een gewone E-Bike gereden en heb nu ervaren dat deze E-Bike sneller is. Maar ik heb ook enkele nadelen daarvan ontdekt. In de ochtendspits kun je met de speed E-Bike nauwelijks veilig in Wageningen op het fietspad doordenderen met 35 tot 45 km. Te gevaarlijk door allerlei schoolgaande en –fietsende kinderen die op smalle fietspaden rijden. Mijn woon-werkroute is niet geschikt voor de E-Bike. De gewone fiets is dan geschikter. Maar het is natuurlijk wel een ideale fiets als er een snelle fietsroute zou liggen tussen Wageningen en Arnhem. Dan trap je lekker door.”

Frank Patz, directeur van Epos in Nijkerk: “Het is echt leuk om op de E-bike te fietsen, je ziet veel meer dan als je met de auto naar het werk komt. Vaak willen mensen wel op de fiets komen, maar kijken ze er tegenop dat ze dan oververhit op het werk aankomen of er erg lang over doen. Met de E-bike heb je dat probleem helemaal niet.”

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!