Hightech innovatie Overijssel krijgt een nieuw fonds

Provincie Overijssel en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben afgelopen week 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve bedrijven. Het geld is bedoeld voor het vertalen van een uitvinding naar een prototype of demonstrator.

Hightech innovatie Overijssel krijgt een nieuw fonds

Het nieuwe Proof of Concept fonds biedt financiering in de vorm van leningen tot maximaal 250.000 euro. Innovatieve bedrijven met een technologische vinding kunnen een businessplan indienen bij Stichting Kennispark Twente om financiering aan te vragen.

Ontwikkeling prototypes

Het fonds staat open voor innovatieve ondernemers uit heel Overijssel die voldoen aan onder andere de volgende voorwaarden:

  • het bedrijf is jonger dan vier jaar;
  • de business case is innovatief en/of kennisintensief met een sterke technologische component
  • er is een bestaande samenwerking tussen het bedrijf en de Universiteit Twente of Saxion.

De uitgekeerde leningen worden gebruikt om een technologische vinding door te ontwikkelen naar een prototype of proof of concept en is niet bedoeld voor het opschalen van productie of een marktintroductie.

De middelen voor het fonds zijn beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken en provincie Overijssel. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie: "Innovaties zijn essentieel voor de versterking van de regionale economie en de werkgelegenheid. De ontwikkeling van prototypes is een onmisbare schakel maar is ook kostbaar en daarvoor biedt dit proof of concept fonds een belangrijke steun in de rug". Meer informatie over het fonds en de bijbehorende voorwaarden en procedures is te vinden op www.kennispark.nl/poc

Financiering voor innovatie

Uit onderzoek in opdracht van Stichting Kennispark Twente blijkt dat er veel vraag is naar financieringsmogelijkheden voor de risicovolle (pre-)seed fase waarin ondernemers hun prototype bouwen. Met het Proof of Concept-fonds bieden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincie Overijssel een katalysator voor de ontwikkeling van hightech startups. De ondernemers wordt wel aangeraden om naast de leningen uit het fonds nog aanvullende financiering te zoeken via reguliere marktkanalen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!