home » nieuws » Industrie »

Honderd miljoen voor onderzoek naar nieuwe materialen in chemie

  • Industrie
  • Bron: Invest in Zeeland

Chemische bedrijven en universiteiten gaan extra onderzoek doen naar materialen met geheel nieuwe eigenschappen die energie en grondstoffen besparen.

Honderd miljoen voor onderzoek naar nieuwe materialen in chemie

Daarvoor is de komende tien jaar is daarvoor 100 miljoen euro beschikbaar via het landelijke Chemical Building Blocks Consortium bij Shell in Amsterdam. Ook komt er een Chemieloket om de regeldruk in de sector te verminderen.

Concurrentiepositie

Minister Kamp: "Dankzij nieuwe chemische processen kunnen we efficiënter gebruik maken van water en energie. We kunnen de voedselproductiviteit verhogen, de afvalberg laten slinken en het klimaat sparen. Veelbelovend is het onderzoek naar gebruik van CO2 als grondstof voor de productie van nieuwe materialen. Hiermee versterken we ook onze concurrentiepositie. Het bevordert de economische groei en het levert nieuwe banen op."

Besparing

De inzet van CO2 als bouwstof in de chemie kan een grote besparing van fossiele brandstof opleveren en een beperking van de uitstoot. Deze vernieuwingen worden mogelijk dankzij onderzoek van chemiebedrijven en universiteiten naar nieuwe en efficiëntere katalysatoren (stoffen die helpen bij chemische omzettingen). Dit kan ook een grote besparing opleveren bij de productie van kunstmest, nu goed voor 3 procent van het mondiale energiegebruik en een belangrijke bedrijfstak binnen de chemische sector in Zeeland.

Regeldruk

Verder is afgesproken om de regeldruk te verminderen. Vandaag opent het Chemieloket@minez.nl waar chemiebedrijven zich kunnen melden als ze tegen belemmeringen in wet- en regelgeving aanlopen. Het Chemieloket onderzoekt waar de schoen wringt in de Europese of Nederlandse regels en zoekt samen met bedrijven naar een oplossing.

De chemiesector in Nederland

  • De chemiesector wil zich internationaal onderscheiden met innovatie.
  • Nederland is het vierde chemieland van Europa.
  • Negentien van de vijfentwintig grootste chemiebedrijven ter wereld hebben een productielocatie in Nederland.
  • Met bedrijven als DOW in Terneuzen, DSM, BASF, Akzo Nobel en Unilever loopt Nederland voorop op het gebied van biotechnologie, voedingsingrediënten, lakken, verven, chemische processen en hoogwaardige materialen.
  • De sector verwacht een groei van 3 procent per jaar, naar een omzet van 97 miljard euro per jaar en 75.000 banen in 2030.

Consortium

Het Chemical Building Blocks Consortium bestaat uit Akzo Nobel, Shell, BASF, de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie over Invest in Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!