Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen lanceert idee ‘Doorstartbeurs’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Tilburgers.nl

In navolging van de Startersbeurs voor jonge werkzoekenden en de Meesterbeurs voor baanloze 50-plussers, lanceert hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen nu het idee van een ‘Doorstartbeurs’.

Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen lanceert idee ‘Doorstartbeurs’

Deze beurs heeft als doel om mensen die hun baan dreigen te verliezen, bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie, aan het werk te houden.

Preventie van werkloosheid

Het plan voor de Doorstartbeurs moet nog uitgewerkt worden. Volgens Ton Wilthagen zijn er veel varianten denkbaar, maar het uitgangspunt is preventie van werkloosheid en behoud van vakmanschap op de arbeidsmarkt. Nederland heeft onvoldoende infrastructuur voor het veilig laten oversteken van mensen van werk naar ander werk. Bij grote bedrijven worden soms sociale plannen opgesteld, maar dat gebeurt in een laat stadium. Voor werknemers in het midden- en kleinbedrijf is niets geregeld. Nazorg moet voorzorg worden.

Samenwerkingen zoeken

Wilthagen en zijn collega’s doen uitgebreid onderzoek naar werk-naar-werk systemen in het buitenland. Voor de Doorstartbeurs is het cruciaal dat bedrijven bereid en in staat zijn om mensen die overtollig dreigen te worden tijdelijk of definitief elders te plaatsen. Eigen initiatief van de werknemer moet worden gestimuleerd en gefaciliteerd. Verder moet samenwerking worden gezocht met allerlei organisaties, zoals UWV, scholingsfondsen, regionale organisaties en gemeenten om ook dit project van de grond te krijgen. Ook mag de maatregel niet botsen met het beleid in Den Haag.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!