Huisvesting seizoenarbeiders in West-Brabant niet op orde

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Regio West-Brabant

Donderdag 12 november is in zes gemeenten gecontroleerd op de huisvesting van arbeidsmigranten. Diverse overtredingen met betrekking tot brandveiligheid en bestemmingsplannen zijn vastgesteld.

Huisvesting seizoenarbeiders in West-Brabant niet op orde

Ook bleek niemand ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeenten. De bewoning van een caravan en een woonunit wordt door de gemeente beëindigd.

De controles vonden plaats in Wijk en Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Geertruidenberg, Drimmelen en Breda. Hiervoor bundelden medewerkers van de deelnemende gemeenten, politie en de regio West-Brabant hun krachten. In totaal zijn 15 panden bezocht. De actie is rustig verlopen.

Resultaten

Een groot aantal woningen voldeed niet aan brandveiligheidseisen. Er ontbraken goedgekeurde blustoestellen en rookmelders. Van één woning was de scheiding met het restaurant daaronder niet voldoende. Ook werden enkele woningen aangetroffen met een te groot aantal bewoners. In één woning verblijven twaalf arbeidsmigranten waar maar vijf personen mogen wonen. Een aangetroffen caravan en woonunit werden eveneens in strijd met het bestemmingsplan bewoond. De gemeenten beraden zich nog op de te nemen stappen. De politie heeft de verblijfsplaats van twee personen achterhaald, die nog gezocht worden. Eén van hen wordt een gerechtelijk vonnis uitgereikt. Van de andere bewoner die in Polen wordt gezocht, worden gegevens doorgespeeld.

De nadruk van de handhavingsactie lag op zowel de kwaliteit en brandveiligheid van de huisvesting van arbeidsmigranten als het opsporen van diverse vormen van fraude, zoals uitkeringsfraude, belastingfraude, onterechte AOW-opbouw en arbeidsmarktfraude. De coördinatie van dit project ligt bij de VNG, Kenniscentrum Handhaving en Naleving.

Samenwerking politiedistrict Baronie

Elf gemeenten en diverse veiligheidspartners in het politiedistrict Baronie werken nauw samen op het gebied van veiligheid, toezicht en handhaving. Doel van de samenwerking is om in de deelnemende gemeenten de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en criminaliteit tegen te gaan. Door het uitwisselen van kennis en capaciteit kan efficiënter worden opgetreden tegen illegale activiteiten, fraude, misbruik en andere overtredingen. Voor de controle van vandaag is samenwerking gezocht met het projectteam van de verschillende instanties dat in West-Brabant in 2015 wekelijks gezamenlijke acties uitvoert Deze acties zijn gericht op de brede problematiek rond huisvesting van en werkzaamheden door arbeidsmigranten.

Meer informatie over Regio West-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!