In 2023 meer duurzame energie dan verwacht

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

De komende jaren gebruiken huishoudens en bedrijven steeds meer duurzaam opgewekte energie. In 2023 zal het aandeel hernieuwbare energie meer dan verdrievoudigen tot 17,3% ten opzichte van 2013. Dit blijkt uit de Nationale Energieverkenning 2017 (NEV).

In 2023 meer duurzame energie dan verwacht

Nederland haalt daarmee ruim de doelstelling van 16% uit het Energieakkoord in 2013 die 47 partijen ondertekenden. De NEV 2017 geeft inzicht in de voortgang van deze doelstellingen.

Versnelling Energieakkoord

Minister Kamp van Economische Zaken: "De ingezette energietransitie zorgt volgens de NEV voor resultaat. Het aandeel hernieuwbare energie groeit van 17,3% in 2023 naar bijna 24% in 2030, terwijl vorig jaar 20% werd verwacht. Het aandeel hernieuwbare elektriciteit zal in 2023 oplopen tot 44%. Deze versnelling is vooral te danken aan de succesvolle uitrol van windenergie op zee.

Aanvullende maatregelen die het kabinet eerder dit jaar aangekondigde, staan nog niet in de NEV 2017. Door deze extra acties komt ook de doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020 in zicht.

Volgens de NEV 2017 is de verwachte vertraging bij het realiseren van de windenergie op land-projecten de voornaamste reden dat die doelstelling nog niet wordt gehaald.

Rekenmethode

In de NEV 2017 wordt het aandeel hernieuwbare energie met twee rekenmethodes bepaald: op basis van werkelijke productie en op basis van Europese rekenregels. De Europese rekenregels sluiten niet goed aan op de praktijk in Nederland, waardoor het aandeel hernieuwbare energie hiermee lager uitvalt (2020; 12,4% / 2023: 16,7%). Met de Europese Commissie zal over aanpassing van deze regels overlegd worden.

Energieonderzoek Centrum Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving  en het Centraal Bureau voor de Statistiek stelde Energieverkenning op met medewerking van RVO.nl.

Meer weten?

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!