'Inbesteden door overheid is zorgelijke ontwikkeling'

MKB-Nederland en VNO-NCW delen de zorgen van ondernemers uit de schoonmaak-, beveiligings- en cateringbranche over het inbestedingsbeleid van de overheid.

'Inbesteden door overheid is zorgelijke ontwikkeling'

In het Financieele Dagblad reageren ondernemers woedend op de plannen van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. Hij wil taken die nu door bedrijven worden gedaan, laten uitvoeren door overtallige ambtenaren via het inbesteden van deze werkzaamheden.

Furieuze reacties

Volgens de ondernemers in de genoemde sectoren hebben zij moeite om het hoofd boven water te houden. Dat Blok minder opdrachten wil aanbesteden aan marktpartijen, leidt tot furieuze reacties. De getroffen ondernemers eisen 'een verplichte bewijslast voor overheden als zij toch menen activiteiten zelf beter en goedkoper te kunnen uitvoeren.'

Slager die zijn eigen vlees keurt

Al eerder en vaker gaven MKB-Nederland en VNO-NCW aan dat de overheid de aanbestedingsplicht maximaal moet invullen. Zij vinden ook dat de spelregels van de Wet Markt en Overheid tegen het licht gehouden moeten worden. Want inbesteden brengt al snel het risico van oneerlijke concurrentie met zich mee.

De wet geldt namelijk niet als een activiteit in 'algemeen belang' is. Maar omdat de overheid de ruimte heeft dat zelf te bepalen, klinkt dat als een slager die zijn eigen vlees keurt, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!