Innovatiecentrum voor duurzame technologie OnePlanet gaat officieel van start

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Oost NL

Provinciale Staten in Gelderland hebben ingestemd met een financiering voor OnePlanet van 65 miljoen euro voor de komende acht jaar. Hier zullen innovatieve technologieën worden onderzocht en ontwikkeld voor voeding, gezondheid en landbouw. De oprichters zijn de Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc en imec Nederland.

Innovatiecentrum voor duurzame technologie OnePlanet gaat officieel van start

Door intensief samen te werken met bedrijven in de regio en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL wordt de regionale economie aanzienlijk versterkt.

Signalering van ziektes

Volgens de initiatiefnemers van OnePlanet zijn technologische innovaties hard nodig voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en bevolkingsgroei. Binnen het onderzoekscentrum zal onder andere worden gewerkt aan nieuwe technologieën voor de vroegtijdige signalering van ziektes bij mensen. Veel ziektes kunnen worden voorkomen met de juiste voeding op basis van persoonlijke gezondheidsdata of behandelingen alvast uitgetest door organen te kweken op chips.

Nieuwe landbouwtechnologie

Daarnaast zal de manier waarop wij voedsel verbouwen en consumeren worden geïnnoveerd. Met nieuwe landbouwtechnologie, zoals sensoren die voedingsstoffen in de grond en het water meten, of met slimme technologie voor de verticale landbouw, is het doel om met minder grondstoffen meer voeding lokaal te produceren.

Samenwerken aan innovaties

Vanuit de twee locaties Wageningen en Nijmegen gaan interdisciplinaire teams met onder andere voedseltechnologen, datawetenschappers, medici en biochemische onderzoekers samenwerken. Bij de start in 2019 worden er 35 onderzoekers aangenomen en dit aantal groeit geleidelijk door naar 120 in 2028. Daarnaast zal OnePlanet een centrale positie innemen door samen te werken met kennisinstituten, overheid, (lokale) MKB bedrijven en het MBO/HBO onderwijs.

Toekomstbestendig

Het centrum wil ook toekomstbestendige opleidingen stimuleren en stages aanbieden die inspelen op snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt door de invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en automatisering. De verwachting is dat OnePlanet een positieve impact zal hebben op de indirecte werkgelegenheid en een trekpleister wordt voor internationaal talent.

Voor meer informatie bekijk de video

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!