Innovatieve bedrijven zijn meer succesvol

  • Logistiek & Vervoer

Nieuw onderzoek wijst uit dat de meest succesvolle bedrijven de early adopters zijn die technologie adopteren om hun supply chain te verbeteren.

Innovatieve bedrijven zijn meer succesvol

Deze bedrijven zetten de klantervaring centraal en zijn bereid te investeringen in business intelligence en zien heil in apps. Blockchain is voor de meesten nog een brug te ver.
‘Innovatieve bedrijven zijn meer succesvol’

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek van Adelante SCM, dat is uitgevoerd in opdracht van BluJay Solutions.

Met het onderzoek, dat voor het eerst is gehouden, bekijkt BluJay Solutions het verband tussen innovatie binnen de supply chain, klantervaringen, de acceptatie van nieuwe technologieën en bedrijfssucces. De bevindingen uit het wereldwijde onderzoek, dat is gehouden onder 140 supply chain managers uit verschillende sectoren, bieden diezelfde groep inzichten om de juiste strategieën te ontwikkelen en de ervaringen van klanten te verbeteren. Het onderzoek laat ook zien hoe de invoering van supply chain-technologieën en -innovatie kan worden gestimuleerd en hoe obstakels kunnen worden weggenomen.

Klantervaring als belangrijkste drijfveer

Het onderzoek laat zien dat er een nauw verband bestaat tussen bedrijfssucces, innovatie en klantgerichtheid. “Er is een duidelijke relatie tussen de mate en de aandacht voor customer experience en de adoptiecurve van technologie”, legt Patrick Maley, Chief Marketing Office bij BluJay. 37 procent van de succesvolle bedrijven geeft aan dat het bieden van een betere klantervaring hun belangrijkste drijfveer is voor het stimuleren van innovatie in de supply chain. Volgens het rapport hechten minder succesvolle bedrijven minder belang aan klantervaringen; zij noemen kostenbesparingen als de drijvende factor vo

 ‘Logistiek dienstverleners zijn pioniers’

Volgens het onderzoek zijn logistiek dienstverleners pioniers op het gebied van verbeterde klantervaringen, omdat ze altijd op zoek zijn naar manieren om zich te onderscheiden. Ze zijn ook minder gericht op kostenconcurrentie. In vergelijking daarmee is het besparen van kosten jusit een centraal aspect voor verladers. “Dat was 20 jaar geleden wel anders, toen keken logistiek dienstverleners ook vooral naar de kosten. Ze zijn experts in het leveren van goederen, het is dan ook niet zo gek dat zij de focus nu vol op de klant hebben.”

Innovatieve bedrijven hebben geïntegreerde SC oplossing

Volgens het onderzoek hebben innovatieve bedrijven, de early adopters, zich nu zodanig ontwikkeld dat zij minder aandacht besteden aan hun bestaande IT-systemen. Zij richten zich in plaats daarvan meer op de behoeften van externe partijen, zoals klanten en partners. De early adopters hebben vaak een geïntegreerde oplossing geïmplementeerd voor het beheer van hun supply chain. Zo gebruikt 77 procent een TMS en 56 procent een WMS. Maley: “De ‘laggards’ focussen zich daarentegen nog altijd op kosten en zijn langzamer met het adopteren van technologie. Opmerkelijk dat blijkt dat 78 procent van de bedrijven nog altijd Excel misbruikt als supply chain tool. Deze statische, low-tech software biedt maar beperkt inzicht.” Volgens BluJay dienen bedrijven dienen juist flexibele, toekomstbestendige oplossingen te vinden en te implementeren, zoals cloudinfrastructuren, om innovatief te blijven.

 Blockchain nog ver-van-mijn-bed-show

Volgens het onderzoek zijn in de toekomst de vijf belangrijkste investeringsgebieden: vervoer, inzicht in de supply chain, opslag, business intelligence (BI) en analytics en connectiviteit met verkooppartners. Ondanks de hype rond blockchain, drones en zelfrijdende vrachtwagens, staan deze technologieën onderaan de lijst van technologieën die de komende vijf jaar de meest innovatieve voordelen zullen leveren voor de supply chain. In plaats daarvan geloven de ondervraagde bedrijven dat technologieën zoals mobiele apparaten en apps, inzicht dankzij control towers en magazijnautomatisering (robots) voorop zullen lopen. “Gaat blockchain alle problemen in de wereld oplossen? In de werkelijkheid gaat het vaak anders. Eerst maar eens blockchain testen in reele situaties. Om de supply chain hiermee te optimaliseren, is het nog te vroeg”, aldus Maley.

Download het onderzoek “Klantervaring als concurrentievoordeel: de drijvende kracht achter innovatie in de supply chain”

Bron; Logistiek.nl

Eerste publicatie door Annemiek Jorritsma

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!