Innovatieve glastuinbouw en asperges met citroen

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Agentschap.NL

In de provincie Gelderland wordt ingezet op innovatieve energieprojecten in de glastuinbouw.

Innovatieve glastuinbouw en asperges met citroen

Naast een geldinjectie faciliteert provincie Gelderland in vakkundige begeleiding bij het toepassen van nieuwe technologieën en bij het ontwikkelen van producten. Denk bijvoorbeeld aan aardwarmte, hoge temperatuuropslag in de bodem en ledverlichting.

Fruitkenniscentrum
De Gelderse Wageningen UR en Radboud Universiteit willen daarnaast de expertise van het Fruitkenniscentrum verbreden naar andere tuinbouwondernemers in het Gelderse Rivierengebied. Daarvoor is een innovatiesubsidie toegewezen van 450.000 euro.

Het is de bedoeling dat het Fruitkenniscentrum een onderzoekscentrum wordt voor het tuinbouwcluster Betuwse Bloem. Naast laanboomregio Opheusden vallen hieronder de glastuinbouw, champignonteelt en fruitteelt in de Betuwe. Maar niet alleen Nederland is actief in AGF - uit Italië komt interessant nieuws over asperges en citroenen.

Rauwe, ongeschilde asperge
Het Italiaanse bedrijf Consorzio Freschissimi heeft een nieuw product: de Asperge Rosé. De asperge kan rauw worden gegeten en hoeft niet te worden geschild. Op de teelttechniek van de Asperge Rosé is octrooi aangevraagd. De asperge heeft een lange productieperiode. De oogst begint eerder dan de groene en witte variëteit en eindigt na de oogst van de witte asperges. Uniek aan deze asperge is dat je hem rauw kunt eten en niet hoeft te schillen.

Italiaanse citroen
De 'Limone di Sorrento' (citroen uit Sorrento) van het Italiaanse bedrijf La Costiera zet koers naar Noord-Europa en Scandinavië. De 'Limone di Sorrento' is geregistreerd als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Door de verwachte productiegroei, met name de export naar het buitenland, zal La Costiera een 'gentlemen agreement' sluiten met ruim honderd AGF-ondernemers uit het zuiden van Italië (Campanië, Apulië, Calabrië en Sicilië). Eind 2010 zullen er 200 bedrijven zijn die met La Costiera samenwerken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!