Innovatieve MKB-bedrijven vaak ook internationaal actief

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Ruim 60% van de kleine en middelgrote bedrijven die van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) gebruik maken, investeert of handelt in goederen in het buitenland.

Innovatieve MKB-bedrijven vaak ook internationaal actief

In de maaksector en de groot- en detailhandel is meer dan 80% van de mkb’ers die van de WBSO gebruik maakten actief in het buitenland. Bij de mkb’ers die geen speur- en ontwikkelingsactiviteiten ontplooien, is dat 16,7%.

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek dat het CBS heeft uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bedrijven en zelfstandigen die gebruik maken van de WBSO kunnen hiermee hun loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O/R&D) verlagen. Via de fiscale WBSO-regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken ondernemers om meer te investeren in onderzoek.

Het onderzoeksrapport en de bijbehorende tabellenset brengen in beeld welk deel van het Nederlands midden- en kleinbedrijf wel investeert in R&D, maar niet actief is op buitenlandse markten in de vorm van import, export of uitgaande investeringen. Meer informatie en een link naar het onderzoek vindt u op de website van het CBS.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!