Internationale concurrentiepositie snel verbeteren

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

Werkgevers in Zuid-Nederland zijn bezorgd over vertrek van buitenlandse bedrijven uit Nederland. Vooral Brabant, waar veel buitenlandse maakindustrie zit, zal worden getroffen als multinationals hun vestigingen naar andere landen verplaatsen.

Internationale concurrentiepositie snel verbeteren

Werkgevers in Zuid-Nederland maken zich grote zorgen over het vertrek van buitenlandse bedrijven uit Nederland. Vooral Brabant, waar veel buitenlandse maakindustrie zit, zal worden getroffen als multinationals hun Nederlandse vestigingen naar andere landen verplaatsen. Nederland moet zijn internationale concurrentiepositie snel verbeteren, anders is de leegloop niet meer te stoppen.

Dat zegt Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW.
Hij ziet het recente vertrek van de productieafdelingen van het Amerikaanse FEI Company en het Finse Wärtsilä uit respectievelijk Eindhoven en Drunen als een ernstige waarschuwing aan de Nederlandse overheid.

Volgens Swinkels zullen meer buitenlandse ondernemingen hun deuren in ons land sluiten als de overheid niet maximaal inzet op de verbetering van Nederlands internationale concurrentiepositie.

“De laatste vijf jaar zijn landelijk 40.000 banen verloren gegaan door bedrijven die hun activiteiten uit Nederland hebben teruggetrokken. Daar zijn maar 15.000 banen door nieuwe vestigingen voor teruggekomen. Per saldo een verlies van 25.000 arbeidsplaatsen. Je kunt dat aantal makkelijk verdubbelen als je de effecten op aanpalende sectoren meerekent”, aldus de BZW-voorzitter.

Volgens Swinkels heeft de Nederlandse overheid te weinig zicht op de concurrentiepositie van Nederland en onderschat ze het probleem: “In maart liet een onderzoek zien dat 65% van de bedrijven in Nederland geen plannen heeft om activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Minister Van der Hoeven reageerde daar positief op. Dat verbaast ons zeer, want het betekent dat 35% van de bedrijven wel plannen heeft om uit Nederland te vertrekken. Een verontrustend getal”, aldus Swinkels.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!