Internationale stagiairs kans voor MKB

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Kamer van Koophandel

Het aantal internationale studenten in Brabant – nu tussen de 3000 en 4000 – groeit nog steeds. Verzoeken vanuit het buitenland om stageplaatsen zijn bovendien talrijk.

Internationale stagiairs kans voor MKB

“Mkb-ers zouden hun kans moeten grijpen en gebruik moeten maken van de keur aan internationaal talent. Zeker met het tekort aan gekwalificeerd personeel in het vizier”, aldus algemeen directeur Henk Rosman van de Kamer van Koophandel Brabant.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het gebrek aan technisch personeel in deze regio de komende tien jaar kan oplopen tot 40.000. Een leemte die niet gevuld kan worden met talent van eigen bodem. De Kamer van Koophandel (KvK) Brabant zet zich in om krapte op de arbeidsmarkt te voorkomen en houdt daarom binnenkort het seminar ‘Scoren met internationale stagiairs’. “Wij doen er alles aan om mkb-ers ervan te overtuigen dat ze nu moeten investeren om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goed personeel”, aldus Rosman. “De urgentie is hoog. Te weinig personeel betekent minder economische groei.”

Merkwaardig genoeg staat tegenover het dreigende gat een groeiend aantal internationale studenten.  Onderwijsinstellingen geven aan dat de vraag naar stageplaatsen uit het buitenland in Brabant hoger is dan het aanbod. Er ligt dan ook een enorme kans voor mkb-ers om nu talent voor straks binnen te halen. Want de voordelen van een internationale stagiair zijn groot. Talenten kunnen uitgroeien tot scorende spitsen, terwijl het ‘transfer’ bedrag nu nog aantrekkelijk is. Internationale stagiairs brengen bovendien kennis, netwerken en ervaring mee die aantrekkelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld als een bedrijf overweegt te exporteren, importeren of te investeren in het buitenland. De mogelijkheden tot het aantrekken van stagiairs van over de grens zijn legio. Het aanbod is divers: van vakspecialisten op mbo-niveau tot universitair geschoolden.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!