Inwoners filmen eigen dorpen

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Provincie Overijssel

In de provincie Overijssel staan drie premières op stapel van films die gemaakt zijn in, door en voor Overijsselaars. Inwoners van Zwartsluis, Goor en Willemsoord gingen op pad met de camera en filmden hun eigen dorp- of stadsranden voor het project Dorp in Zicht.

Inwoners filmen eigen dorpen

Anderen lieten zich voor de camera interviewen. Dit resulteerde in films die binnenkort in de drie plaatsen in première gaan.

Bewoners achter en voor de camera
Door middel van de oproep: Horizonverbreders gezocht m/v, werden in september 2009 inwoners van Goor, Zwartsluis en Willemsoord uitgenodigd mee te doen aan het project Dorp in Zicht. In een prachtige nazomer en herfst filmden zij de ruimtelijke kwaliteiten van hun eigen dorp en stadsranden en werden zij geïnterviewd. Wat is er bijzonder aan die rand? Wat zijn de mooie stukjes en waarom? Wat is minder geslaagd en hoe kan het misschien wel anders? Past het dorp of stadsgezicht in het landschap? Hoe ziet de ruimte eromheen er uit? Het leverde drie totaal verschillende dorp en stadsgezichten op. Zwartsluis vanaf het water, Goor vanuit een fluisterend stil landschap, Willemsoord vanuit hèt dorpskruispunt naar vier windrichtingen. Jong en oud kreeg achter en voor de camera een rol.

Debat onder leiding van Peter Schoof
In Dorp en Zicht zijn het nu eens niet de professionele plannenmakers en bestuurders die met ideeën komen over de inrichting van dorp en stadsranden. Hier zijn het de inwoners zelf die als ervaringsdeskundigen en horizonverbreders optreden. In de debatten na de filmpremières wordt dan ook gesproken over de onderwerpen die inwoners zelf in de films hebben aangedragen. De plannenmakers, bestuurders en ontwikkelaars zijn uitgenodigd om met de inwoners in gesprek te gaan. Peter Schoof (programmamaker en presentator bij RTV Oost) leidt het debat. Een professionele horizonverbreder plaatst als vakdeskundige de ideeën in een breder perspectief.

Waar en wanneer
Dinsdag 16 februari            20.00 uur        Zwartsluis       Hotel Zwartewater 
Donderdag 25 februari        20.00 uur        Goor              Zalencentrum de Bebsel
Vrijdag 19 maart                20.15 uur        Willemsoord    Café de Steen

Dorp in Zicht wordt uitgevoerd door KCO in opdracht van de provincie Overijssel.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!