‘Kabinet moet investeren in innovatie’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland

Het herstel van de Nederlandse economie zet door. Dat stemt MKB-Nederland en VNO-NCW tevreden. Eerder deze week meldde het CPB voor dit jaar een groei van 2 procent te verwachten.

‘Kabinet moet investeren in innovatie’

Dat de woningmarkt en de consumptie van huishoudens weer groeien, zoals het CBS vandaag bericht, toont aan dat het herstel niet meer alleen exportgedreven is, aldus de organisaties.

De cijfers voor het tweede kwartaal wijzen op een groei in de marktsector; dit jaar en volgend jaar noteert deze plussen van ongeveer 3 procent. Daarmee komt het grootste deel van de werkgelegenheidsgroei van het bedrijfsleven. Vooral de bouwsector herstelt zich weer, hoewel deze van ver moet komen.

Veel vertrouwen

De uitkomsten van de COEN-enquête, het driemaandelijkse conjunctuuronderzoek van onder meer CBS, VNO-NCW en MKB-Nederland, ondersteunen het beeld van een aantrekkende economie. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het ondernemersvertrouwen aan het begin van het derde kwartaal het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2011 bereikte.

Inhaalgroei

De groei van de economie is zeer welkom, maar heeft volgens de organisaties ook te maken met een inhaalgroei na zeven jaren van economische stagnatie. Het bruto binnenlands product (bbp) ligt sinds dit kwartaal weliswaar op het niveau van 2008, onze welvaart – het bbp per hoofd van de bevolking – nog niet.

Lastenverlichting

De aantrekkende economie in 2016 ten opzichte van de juniraming van het CPB toont volgens MKB-Nederland en VNO-NCW aan dat lastenverlichting economisch positief uitwerkt. De door het kabinet aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro zien de organisaties als een stap in de goede richting. Ze wijzen daarom op de noodzaak van voldoende aandacht voor en investeringen in het verdienvermogen van de Nederlandse economie. Zo pleiten ze voor een structuurversterkend pakket voor het bedrijfsleven, gericht op innovatie, investeringsruimte en internationale kansen.

Kijk hier voor een uitgebreider bericht met grafieken of download hier de hele rapportage.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!