Kabinet vraagt SER advies over gevolgen van nieuwe technologieën

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rijksoverheid

Het kabinet vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) advies over de gevolgen van technologische ontwikkelingen - waaronder robotisering - voor de arbeidsmarkt.

Kabinet vraagt SER advies over gevolgen van nieuwe technologieën

Door technologische ontwikkelingen kunnen straks veel werkzaamheden wellicht door robots of machines worden verricht. Tegelijk ontstaan er ook nieuwe werkzaamheden. Vanwege de grote onzekerheden wordt de SER gevraagd met verschillende scenario's te werken. De ministerraad heeft hiermee op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd.

Rol werkgevers en vakbonden

In het advies wordt expliciet aandacht gevraagd voor de rol van werkgevers en vakbonden. Het gaat niet alleen om nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat banen verdwijnen, maar ook om de manier waarop mensen makkelijk in nieuwe banen aan het werk kunnen. Nieuwe ontwikkelingen zoals robotisering hebben grote impact op de manier waarop gewerkt wordt en daarmee ook op de rol van werkgevers, vakbonden en arbeidsverhoudingen.

Nederland kan profiteren van de technologische vooruitgang die voor meer welvaart, veiligheid en een hogere levensverwachting zorgt. Het kabinet vraagt zich af hoe gezorgd kan worden dat iedereen hiervan meeprofiteert en er geen groepen langs de kant blijven staan.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!