Kick-off nieuwe We Are Food-maand: Eet je beter

  • Farma & Zorg
  • Bron: We are Food

Op donderdag 3 mei is in Tilburg de 3e themamaand van We Are Food 2018 afgetrapt: EetJeBeter.

Kick-off nieuwe We Are Food-maand: Eet je beter

Het initiatief richt zich op patiënten met diabetes type II en betrokkenen. Henk Kivits, founding father van FoodforCare opende de tour, gesteund door Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, energie en bestuur van de provincie Noord-Brabant Anne-Marie Spierings en de Tilburgse wethouder van economie, arbeidsmarkt, werk & inkomen Erik de Ridder.

Deze ziekte treft dit moment al 1 miljoen mensen, dat aantal groeit gestaag. De gevolgen van diabetes zijn ernstig, tot amputaties en blindheid toe, en hebben veel invloed op de kwaliteit van leven. EetJeBeter wil mensen d.m.v. gratis kookdemo’s, receptenboekjes en een app  bewust maken dat ze zelf heel veel kunnen doen om dit te voorkomen of om de ziekte positief te beïnvloeden en medicijngebruik terug te dringen.

Henk Kivits:

“Dit initiatief begon in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, waar de kankerpatiënten aangaven dat ze ander eten geserveerd wilden krijgen tijdens hun ziekenhuisverblijf. Maison van den Boer heeft gehoor gegeven aan deze oproep en in samenwerking met het ziekenhuis gezonde gerechten ontwikkeld. Tijdens dit proces meldde lid van Raad van Bestuur CbusineZ Joep de Groot dat deze aanpak ook heel noodzakelijk is voor diabetes  II-patiënten. En dan niet alleen in het ziekenhuis, maar vooral ook voor de thuissituatie. Deze opmerking inspireerde ons om aan de slag te gaan met dit idee. De oproep van We Are Food vorig jaar maakte ons extra enthousiast en hier staan we dan met onze truck in Tilburg.”

Vanaf vandaag rijdt de EetJeBeter truck langs 12 Brabantse gemeenten. Diabetes II patiënten worden, in samenwerking met lokale huisartsen en zorgverzekeraar CZ, opgeroepen om naar de truck te komen. Hier geeft chefkok Robert Danse, die zelf diabetes II heeft, als ervaringsdeskundige uitleg over zijn strijd tegen diabetes en hoe hij met “het nieuwe koken voor diabetici” grote stappen heeft gemaakt en vrijwel medicijnvrij is. In kookclinics van ongeveer 30 minuten krijgen patiënten en betrokkenen levensveranderende tips mee.  Een receptenboekje en de App Eet je Beter, beiden ook gratis, moeten het helemaal makkelijk maken voor mensen.

Wethouder van economie, arbeidsmarkt, werk & inkomen Erik de Ridder is verheugd dat de aftrap van het EetJeBeter in het hart van Brabant plaatsvindt. “Tilburg  is de stad van mede-initiatiefnemer CZ en daarnaast ook de thuisbasis van een aantal grote bedrijven die zich bezighouden met voedselinnovatie. Dit project is een schot in de roos. Voeding is de basis van goed functioneren. Bewustzijn over voeding verbetert je leven. We kijken uit naar de dagen dat de Eet je beter truck in de wijken staat waar de noodzaak het grootst is.

Gedeputeerde Agrarische ontwikkeling, energie en bestuur van de provincie Noord-Brabant Anne-marie Spierings, is erg blij dat de 3e We Are Food themamaand over gezondheid gaat. “De provincie Noord-Brabant is erg goed in eten produceren, eten vermarkten en genieten van samen eten in goed gezelschap. Helaas heeft eten soms ook nadelige effecten. De EetJeBeter truc tour is een geweldig initiatief om meer bewustzijn te creëren en de mensen via de enthousiaste chef-kok Robert Danse te informeren en inspireren over hoe ze zelf hun ziekte positief kunnen beïnvloeden.”

Vanochtend presenteerde chef kok Robert Danse voor het eerst drie heerlijke gerechten in de speciaal omgebouwde truck. Hij vertelt het inspirerende verhaal dat hij zelf na 10 jaar medicijngebruik helemaal medicijnvrij is door een koolhydraatarm dieet en voldoende beweging. Volgens Robert Danse gaat het om een aantal belangrijke dingen: bewustzijn over je eten, eet volgens het seizoen en schep minder koolhydraten op je bord, sporten en bewegen en support van je ‘team’: de vrienden en familie om je heen. “Dat ik niet meer hoef te hoef te spuiten, dat gevoel is nog iedere dag onbeschrijflijk.”

Diabetes II komt het vaakst voor bij mensen die het economisch minder goed hebben. Het blijkt dat deze mensen slechts een vijf verschillende dingen eten, en dat zijn over het algemeen niet de meest gezonde gerechten. De gerechten die ze koken zijn vaak gebaseerd op kant-en-klaarproducten. Het doel van de EetJeBeter trucktour is juist deze mensen te bereiken, en hen aan te sporen om meer te variëren met de recepten van Robert Danse. Alle recepten zijn snel, makkelijk, vers, betaalbaar en volgens het seizoen. Geen enkel excuus om er niet mee aan de slag te gaan. “Als mensen zeggen: ik heb geen tijd? Neu.”

Een van de partners van EetJeBeter is Emté-supermarkten. In de steden waar de foodtruck komt zijn de receptenboekjes verkrijgbaar bij de Emté-winkels. Ook zorgt Emté ervoor dat de ingrediënten van de Eet je beter gerechten het hele jaar door voordelig verkrijgbaar zijn.

Iedereen kan thuis direct aan de slag met de EetJeBeter-app, ontwikkeld door Simac. Een app met een duidelijke introductie over de mogelijkheid om Diabetes II terug te dringen door anders te eten en meer te bewegen, recepten en tips & tricks van chef Robert.

Via de website Eetjebeter.com kun je je aanmelden voor een plekje in de truck.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!