Koning rijdt in zelfrijdende auto van het Pre-Automated Driving project

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Metropool Regio Eindhoven

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 9 juni met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een werkbezoek gebracht aan de Automotive Campus in Helmond. Thema van het bezoek was ‘Innovatief aan de slag met mobiliteit’.

Koning rijdt in zelfrijdende auto van het Pre-Automated Driving project

Deze auto maakt onderdeel uit van het  Pre-Automated Driving project waaraan de Metropoolregio Eindhoven vanuit het Stimuleringsfonds een financiële bijdrage heeft geleverd.

Deze auto werd op dinsdag 9 juni jl. gebruikt tijdens verschillende tests. In verschillende configuraties werd met een ‘platoon’ van drie auto’s automatisch gereden op de A270 tussen Helmond en Eindhoven tussen het gewone verkeer. De voorste auto werd handmatig bestuurd, de 2de auto in de ‘platoon’ volgde op 0,6 seconden met cooperative-ACC en de 3de auto reed daar weer 0,3 seconden achter. Deze 3de auto reed volledig automatisch met vehicle following. Dit zijn extreem korte volgtijden die alleen veilig gerealiseerd kunnen worden met automatische functies.

Doel

Doel van de testen was een standaard dataset te maken. Een dergelijke standaard dataset is nodig voor de ontwikkeling van automatische functies. Het is van groot belang om goed inzicht te hebben in welke scenario’s auto’s op de openbare weg allemaal te verwerken krijgen en hoe de sensoren en beslissingsalgoritmes de grote stroom van data moeten verwerken en op basis hiervan de juiste beslissingen moeten nemen.

TNO & Partners

Daartoe ontwikkelt TNO samen met partners verschillende methodes om uit grote hoeveelheden opgenomen data, scenario’s te identificeren en classificeren. Dit levert standaard scenario’s op die opgeslagen worden in een database. In dit onderzoek is grote behoefte aan een standaard dataset. Vanuit het pre-automated driving project zijn de auto’s geoutilleerd met sensoren en logging-apparatuur om deze datacollectie mogelijk te maken. Deze set wordt nu geanalyseerd om tot een werkwijze voor identificatie en classificatie te komen.

Meer informatie over Metropoolregio Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!