home » nieuws » Industrie »

Korting om eerlijk te kunnen concurreren

  • Industrie
  • Bron: Agentschap NL

Door een korting van 50% op transportkosten van elektriciteit kunnen bedrijven in de metaalsector weer eerlijk concurreren met Duitse bedrijven.

Korting om eerlijk te kunnen concurreren

Bedrijven die veel elektriciteit nodig hebben, krijgen een korting van 50% op de transportkosten van elektriciteit. Dankzij deze korting kunnen ze weer eerlijk concurreren met Duitse bedrijven, die al langer een dergelijke korting krijgen. Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag 30 augustus 2012 bekend tijdens een bezoek aan aluminiumproducent Aldel in het Groningse Delfzijl.

Eerlijke concurrentie

'Ik ben niet voor een wedstrijd korting geven op tarieven, maar bedrijven moeten in Europa wel op een eerlijke manier met elkaar kunnen concurreren', aldus Verhagen. 'Het kan niet zo zijn dat er hier in Nederland mensen op straat komen te staan omdat bedrijven in Duitsland wel een korting krijgen.'

Korting op transporttarieven elektriciteit

De korting op de transporttarieven voor elektriciteit geldt alleen voor veelverbruikers. Naast Aldel maken ook zinkproducent Nyrstar uit Budel en enkele chemiebedrijven mogelijk aanspraak op de korting. De regeling wordt de komende weken uitgewerkt, inzet is de korting zo snel mogelijk in te laten gaan.

De elektriciteitsrekening bestaat grofweg uit 2 delen: 1 deel voor de opwekking van de energie en 1 deel voor de transportkosten. In Duitsland krijgen bedrijven die veel elektriciteit verbruiken een korting op de transportkosten die kan oplopen tot 100%.

Het kabinet heeft de Europese Commissie in februari 2012 gevraagd te onderzoeken of de Duitse korting in strijd is met de Europese regels tegen staatssteun. De Commissie heeft hier nog geen uitspraak over gedaan.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!