KvK: “Bedrijfsleven West-Brabant wil weer investeren”

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: Kamer van Koophandel

Economische barometer COEN: Vertrouwen stijgt fors, maar winst staat nog onder druk.

KvK: “Bedrijfsleven West-Brabant wil weer investeren”

De Kamer van Koophandel verwacht dat de investeringen in West-Brabant dit jaar nog aantrekken. Bedrijven zien de toekomst rooskleuriger in.“Een op de vier ondernemers verwacht in 2011 meer uit te geven en dat is een opsteker. Landelijk is dit een op de vijf,” aldus de KvK. De investeringen leiden per saldo nog niet tot extra banen. Dit blijkt uit deconjunctuurenquête van de Kamervan Koophandel.

Het ondernemersvertrouwen in West-Brabant is de afgelopen maanden gestegen: van +2,4 naar +7,7. Deze index is de som van negatieve en positieve verwachtingen van ondernemers over hun omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. Vooral de wil om weer te investeren heeft voor de stijging gezorgd. Ook zijn ondernemers positiever over hun buitenlandse omzet, al zijn ondernemers in de rest van Nederland hierover nog optimischer. Een kwart van de West-Brabantse bedrijven verwacht een stijging van de export. Ondernemers in de groothandel zijn hierover nog somber. Ook de stemming in de industrie blijft achter. West-Brabant blijft hiermee wel achter bij de landelijke score (+12,0). “Je ziet dat het ondernemersvertrouwen in onze regio minder fluctueert dan in andere regio’s, de structuur van de bedrijvigheid is dusdanig breed dat we geen enorme de pieken of dalen
kennen. De ene keer doen de industrie en de groothandel het wat beter, de andere keer de detailhandel en de dienstensector,” aldus de KvK.

Ondernemers verwachten meer omzet
Voor wat betreft de binnenlandse omzet: bijna een derde van de ondernemers in West-Brabant verwacht over het tweede kwartaal een toename. Vooral ondernemers in de horeca, vervoerssector, detailhandel en de industrie verwachten meer euro’s in de kassa. Landelijk ligt dit percentage net iets gunstiger (34%). West-Brabantse ondernemers in de groothandel en met name in de bouw zijn minder positief gestemd. De bouw heeft nog altijd veel last van de bouwcrisis. Bijna de helft spreekt van een kleine orderpositie.

Winst nog onder druk
Ondanks het gestegen vertrouwen is de winstgevendheid van bedrijven nog nauwelijks verbeterd. Bijna één op de vier ondernemers spreekt nog van een verslechtering van de winst (landelijk: nog maar één op de vijf) en één op de zes (landelijk: nog slechts een kwart) van een verbetering. Vooral in de bouw (lage omzet), de detailhandel (lage verkoopprijzen/kleine marges) en de industrie (dure grondstoffen) staat de winst onder druk.

Werkgelegenheid onder druk
De betere bedrijfsprestaties leiden maar beperkt tot een toename van de vraag naar arbeid. Circa 13% van de West-Brabantse bedrijven rekent in het tweede kwartaal op een toename van personeel, een zelfde percentage gaat uit van een daling. Landelijk zijn de cijfers iets gunstiger (toename: 16%, afname: 12%).

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!