KvK en Zeeuws-Vlaamse gemeenten organiseren startersavond

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Zeeland zakelijk

Van alle Zeeuwse regio’s is Zeeuws-Vlaanderen het meest in trek om een eigen zaak te beginnen. De eerste negen maanden van 2013 zijn 675 ondernemers hier voor zichzelf begonnen.

KvK en Zeeuws-Vlaamse gemeenten organiseren startersavond

Een groei met maar liefst 17% ten opzichte van het jaar ervoor. Toch blijkt dat ruim de helft van de jonge ondernemers binnen vijf jaar er de brui aan geeft door gebrek aan succes. Om de startende ondernemers goed voor te bereiden op het ondernemerschap organiseren de Kamer van Koophandel en de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis de bijeenkomst ‘Starten met succes in Zeeuws- Vlaanderen’. Deze avond vindt plaats op woensdag 30 oktober in het Mauritshof, Party & Business Events in IJzendijke.

Forse stijging

De economische crisis houdt mensen niet tegen om voor zichzelf te beginnen, blijkt uit de cijfers. Vooral het aantal jongere starters is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit kan te maken hebben met het slechte vooruitzicht dat jongeren hebben op de arbeidsmarkt. Ook wordt het ondernemerschap op scholen flink gestimuleerd en zijn de activiteiten zoals het opzetten van een webwinkel erg populair onder jongeren.

De meeste startende ondernemers zijn vooral terug te vinden in de persoonlijke dienstverlening zoals schoonheidsverzorging, manicure maar ook in de zorg. Door de vergrijzing en de toenemende marktwerking verruilen steeds meer mensen hun dienstverband voor eigen baas. Ook facilitaire diensten als automatisering, fotografie, schoonmaak en beveiliging kennen een flinke spurt van starters. Tegenover de groei van het aantal starters staat een flinke toeloop van het aantal opheffingen. Veel ondernemers die hun deuren vroegtijdig sloten, zijn te vinden in de detailhandel ‘stenen winkels’, de groothandel en de uitzendbranche.

Goede voorbereiding op het ondernemerschap

Om juist in deze tijd van een eigen zaak een succes te maken, is een goede voorbereiding van groot belang. Daarom ondersteunen de gemeenten en de Kamer van Koophandel ondernemers in de dop en net gestarte ondernemers met deze gratis bijeenkomst in Zeeuws-Vlaanderen.

Tijdens deze avond wordt het huidige ondernemersklimaat en de kansen voor een eigen zaak in Zeeuws- Vlaanderen in beeld gebracht. Ook staan er verschillende ervaren ondernemers uit Zeeuws-Vlaamse gemeenten op het programma. Naast Pepijn en Sjoerd Boussen van Boussen Culinair uit Sint Jansteen vertellen Wendy Dielen van Dielen Gerechtsdeurwaarders uit Terneuzen en Carolien Koster van ZetOm Internet Marketing uit Schoondijke over het succes, maar ook de valkuilen van hun eigen bedrijf.

Daarnaast komen onderwerpen aan bod waar een startende ondernemer mee te maken krijgt zoals financiering, verzekeringen, belastingen en marketing. Verschillende vakspecialisten uit de gemeente staan klaar om in te gaan op persoonlijke vragen als heb ik een goed product? Waar zitten mijn concurrenten? Wat is een goede locatie voor mijn bedrijf? En, niet te vergeten…hoe kom ik aan klanten?

Op de avond zijn verschillende organisaties aanwezig die de ondernemer verder helpen zoals Rabobank, Bolwerk 7, TDsign Grafisch Bureau, BBIE, Qredits, Nobus Advocaten, UWV en de Belastingdienst. De bijeenkomst in het Mauritshof in IJzendijke begint om 18.30 uur en duurt tot 22.30 uur. Ondernemers uit de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst kunnen zich voor deze gratis bijeenkomst aanmelden op www.kvk.nl/startzeeuwsvlaanderen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!