Land van Cuijk uitverkozen tot landelijk impactproject voor klimaatbestendigheid

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Gemeente Cuijk

De regio Land van Cuijk is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) samen met vier andere regio’s uitverkozen tot landelijk impactproject op het gebied van klimaatbestendigheid.

Land van Cuijk uitverkozen tot landelijk impactproject voor klimaatbestendigheid

Deze uitverkiezing toont aan dat onze regio, samen met het waterschap Aa & Maas en de provincie Noord-Brabant op de goede weg is om de gevolgen van klimaatverandering beter op te vangen.

Te nat, te warm en te droog

Het klimaatbestendigheidsproject Land van Cuijk heeft als doel om de regio meer bewust te maken van het onderwerp klimaatbestendigheid/klimaatverandering. Het klimaat verandert immers en dat uit zich ondermeer in een toename van heftige regenbuien, gevolgd door langdurige droogte en hogere, tropische temperaturen. Het wordt kortom, vaker te droog, te nat en te warm. In dit project buigen de gemeenten, waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant zich over de mogelijkheden om hierop in te spelen. Zoals het langer vasthouden van regenwater, het gebruik van vijvers en fonteinen als verkoeling en de inzet van meer groen als hittewerende maatregel.

Ook de inwoners van het Land van Cuijk komen aan bod. Binnenkort start de Tuinvergroeningsactie, een campagne waarin samen met lokale ondernemers de aandacht wordt gevestigd op manieren om ook de eigen tuin klimaatbestendiger te maken.

Stimuleringsprogramma Ruimtelijke adaptatie

Het is het ministerie van I&M niet ontgaan dat het Land van Cuijk, het nieuwe thema klimaatbestendigheid, op de kaart aan het zetten is. In het kader van het landelijke stimuleringsprogramma Ruimtelijke adaptatie heeft zij dit project nu in de schijnwerpers gezet en beloond met extra ondersteuning. De gedachte daarbij is dat andere regio’s en gemeenten het voorbeeld van de gemeenten in het Land van Cuijk volgen en dus ook kansen voor klimaat en water meenemen in nieuwbouw- of herontwikkelingsplannen en bewonerscampagnes.

Wat is een Impactproject?

Een impactproject is een toonaangevend project op het gebied van klimaatbestendige stad, waterrobuust inrichten, vitale en kwetsbare objecten en slimme combinaties. Een impactproject draait in principe zelfstandig, met eigen financiële dekking om een knelpunt in een gebied op te lossen. Vanuit het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie wil het ministerie een dergelijk project graag ondersteuning bieden om de transitie naar waterrobuust en klimaatbestendig inrichten te stimuleren en te versnellen. De andere vier regio’s die tot Impactproject zijn benoemd zijn de Kop van de Betuwe, de stad Hoogeveen, de Waddeneilanden en het Veengebied Woerden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!