Langs spoorlijn Deventer-Oldenzaal geluidschermen

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Provinicie Overijssel

Voor de voorbereiding van de NaNov-geluidschermen heeft de provincie Overijssel extra subsidie gekregen.

Langs spoorlijn Deventer-Oldenzaal geluidschermen

Extra geld voor geluidsschermen in Overijssel16 december 2010Provincie Overijssel heeft van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu een extra subsidie van € 860.000 gekregen voor de voorbereiding van de NaNOV-geluidsschermen langs de spoorlijn Deventer - Oldenzaal.

Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu: "Wij zijn blij dat de inzet van de provincie Overijssel gehonoreerd wordt. Deze schermen moeten er gewoon komen, omdat die de leefbaarheid langs het spoor ten goed komen."

Het NaNOV-project betreft geluidsschermen die in opdracht van de provincie Overijssel worden gebouwd in acht plaatsen langs de spoorlijn Deventer - Oldenzaal. Dat is in Deventer, Bathmen, Holten, Rijssen, Wierden, Almelo, Borne, Hengelo en Oldenzaal. Inmiddels is driekwart van deze schermen gerealiseerd of in uitvoering. Bij de realisatie van de geluidsschermen treedt de provincie Overijssel op als projectleider. Zij doet dit namens gemeenten die langs die spoorlijn liggen.

De toegezegde subsidie voor de voorbereiding van de schermen bleek niet toereikend te zijn. Dit is onder meer het gevolg van tussentijdse wijziging in regelgeving waardoor veel onderzoeken opnieuw moesten worden gedaan. Een oorzaak is ook de hoogte van de voorbereidingskosten die ProRail noodzakelijkerwijs in rekening brengt. Vanwege specifieke omstandigheden bij het spoor, zoals veiligheid en continuïteit van het treinverkeer, zijn deze kosten aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld bij de bouw van en scherm naast een verkeersweg.

Het gevolg is dat de voorbereidingskosten van de NaNOV-geluidsschermen ongeveer 1 miljoen Euro hoger uitvallen dan het subsidiebedrag dat daarvoor beschikbaar was gesteld. De staatssecretaris stelt nu een extra voorbereidingssubsidie van € 860.000 beschikbaar. Daarmee kan een deel van het tekort worden opgevangen. Het resterende deel van het tekort, neemt de provincie Overijssel voor haar rekening. Dat is een bedrag van ongeveer € 160.000.

Bij aanvang van het project zijn de bouwkosten geschat op ca. 30 miljoen Euro. Bij de uitvoering blijken die bouwkosten in totaal ongeveer 10 miljoen Euro lager te zijn. Dit is deels het gevolg van de crisis en marktwerking, maar deels ook het gevolg van de projectmatige aanpak van de aanleg van de schermen en de effectieve samenwerking tussen gemeenten en provincie en de betrokken ministeries.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!