Leerlingen vwo kiezen vaker voor natuurprofiel

  • Onderwijs & Training
  • Bron: HAN

Steeds meer leerlingen uit het vwo kiezen voor een natuurprofiel. Dat blijkt uit cijfers die het CBS onlangs bekend heeft gemaakt.

Leerlingen vwo kiezen vaker voor natuurprofiel

Natuurprofielen zijn al sinds 2006 vooral onder jongens het meest populair. Hoewel het verschil steeds verder terugloopt, kiezen meisjes nog steeds minder vaak voor een exact vakkenpakket.

Stijgende populariteit
Vooral het profiel Natuur & Techniek is flink in populariteit gestegen: de afgelopen 5 jaar met zo’n 56%. Hoewel bij havisten de maatschappelijke profielen nog steeds het populairst zijn, doet de trend om vaker exacte vakken te kiezen zich ook daar voor, zij het in mindere mate.

Personeelstekorten
De toename van het aantal leerlingen dat voor een exact profiel kiest is welkom, omdat leerlingen daarmee voldoen aan de toelatingseisen voor technische opleidingen op hbo- en wo-niveau, maar ook voor medische studies als geneeskunde.

De komende jaren worden grote personeelstekorten verwacht in de zorg. Het UMC St Radboud in Nijmegen beloofde daarom maandag al het collegegeld van HAN-studenten Verpleegkunde te betalen die bij het ziekenhuis stage lopen. Verpleegkunde is overigens met alle havo- en vwo-profielen te volgen.

Ook in de techniek dreigen in de toekomst grote personeelstekorten. Om dit onder de aandacht te brengen startte HAN Techniek eerder dit jaar  een baanzekerheidsplan met middelgrote en grote bedrijven voor zijn studenten.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!