'Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken'

  • Onderwijs & Training
  • Bron: SIDN

Afgelopen week vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Tijdens deze week riep SIDN docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas in gesprek te gaan over online gedrag en digitale vaardigheden.

'Leerlingen zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken'

Dat hier niet genoeg aandacht voor kan zijn, bleek wel weer uit de resultaten van de Monitor Jeugd en Media 2017 die Kennisnet elke 2 jaar uitvoert. “Leerlingen zijn namelijk minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Ze beoordelen hun eigen vaardigheden meestal met 'goed', maar in de praktijk blijkt hun niveau een stuk lager te liggen. Zo hebben de meeste leerlingen moeite met het inschatten van de betrouwbaarheid van bronnen op internet. Die competentie is onder andere van belang voor het herkennen van nepnieuws. Scholen doen er verstandig aan prioriteit te geven aan (digitale) informatievaardigheden.”

WWW.wat? maakt internet begrijpelijk voor kinderen

Om op een verstandige manier gebruik te maken van internet moeten kinderen snappen hoe het werkt. Maar hoe leg je dat op een begrijpelijke manier uit? Met WWW.wat?, een jeugdboek dat in de Week van de Mediawijsheid verscheen, wil kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken een heleboel vragen van kinderen over het internet beantwoorden. Vragen als ‘Wie is de baas van het internet?’, Hoe werkte de wereld vóór er internet was?’, ‘Kan internet ook kapotgaan?” komen in WWW.wat? aan bod. Het boek legt niet alleen uit hoe het internet werkt en wat de mogelijkheden zijn, maar ook waar kinderen voor op moeten passen.

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een exemplaar van WWW.wat?!

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid geeft SIDN 10 exemplaren van WWW.wat? weg. Zit je zoon of dochter op de basisschool? Doe dan mee aan de SIDN-prijsvraag en maak kans op dit boek. Op maandag 4 december trekt SIDN 10 prijswinnaars en hoor je persoonlijk of je gewonnen hebt. Hoor je niet bij een van de 10? Je kunt het boek ook bestellen via uitgever de vierwindstreken.com of bol.com.

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!