Lichte economische groei, mede dankzij agrarische sector

De export van de agrosector is ondanks stevige tegenwind met de Ruslandboycot de eerste acht maanden van 2014 gegroeid naar 52,5 miljard euro (was 52,1), zo meldt het CBS.

Lichte economische groei, mede dankzij agrarische sector
“De sector blijft hiermee een van de trekkers van de lichte economische groei”, reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
In de eerste acht maanden steken de exportcijfers van onder meer vlees(producten) en zuivel en eieren eruit met resp. +2,1 en + 3,5%. Ook de export van graan(producten) ging omhoog (+2,3%), die van groente en fruit daalde met 2,3%.
“Het is een goed bericht dat de sector zich staande weet te houden, nadat begin augustus de Russische boycotmaatregelen van kracht werden”, aldus Maat. Hij vermoedt wel dat de bredere effecten van de boycot in de resterende vier maanden van 2014 nog zichtbaar worden.  

Economische groei

De Nederlandse economie als geheel  is in tweede kwartaal iets gegroeid (02%) ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze bescheiden groei is vooral te danken aan de investeringen en de export. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. De export van landbouwproducten deed het tweede kwartaal goed, net als die van onder meer machines en apparaten.
De economie stond er eind september 2014 iets beter (ruim 0,4 procent) voor dan eind 2013, maar het herstel van de Nederlandse economie is nog fragiel, zegt het CBS. Volgens een zogenoemde ‘flashraming’ van het CBS was de Nederlandse economie in het derde kwartaal 1,1 procent groter dan in het derde kwartaal van 2013.

Meer informatie over LTO Noord:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!