Lijst ‘Duurzame 100’ blijft groeien

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio Stedendriehoek

Initiatiefnemers van de 'Duurzame 100' in het zonnetje gezet.

Lijst ‘Duurzame 100’ blijft groeien

VNO-NCW en regio Stedendriehoek zijn in 2010 gestart met het samenstellen van 100 duurzame initiatieven in de regio. Met de ‘Duurzame 100’ willen beide organisaties laten zien welke ondernemers zich inzetten om hun ambities op een maatschappelijk verantwoorde wijze te realiseren. Heidema: “Het is belangrijk dat wij oog hebben voor onze eigen leefomgeving en een verbinding maken tussen stad en platteland. Deze tien Zutphense ondernemers en particuliere initiatiefnemers maken duurzaamheid zichtbaar.” De eerste groene decoratie gaat naar Willem Grotenbreg, directeur van Grotenbreg Architecten. Zijn houtskeletwoningen zijn bekroond als het ‘groenste project van Nederland’. Heidema: “Het is niet meer dan logisch dat Willem Grotenbreg bij de groep van de Duurzame 100 hoort.” Daarna krijgt Jan van Arragon het groene speldje van de burgemeester. In 2009 is Van Arragon gestart met de Pluktuin in Zutphen. Hier kunnen leden van de Pluktuin zelf hun groente oogsten. Zo wordt biologische groente voor iedereen betaalbaar. Ook is Van Arragon mede initiatiefnemer van Zutphen Vegastad. Elze Boshart, coördinator van Zutphen Vegastad, zet zich in om gezonder en bewuster te gaan eten en krijgt hiervoor ook een speldje. Elze Boshart betrekt de gemeente Zutphen, scholen en horeca bij haar initiatief. Elze Boshart: “Ik vind het een hele eer dat ik een speldje krijg. Vegastad Zutphen is een jonge organisatie en we hebben mooie plannen.”

Topondernemer met een groen hart ?
Een bijzondere organisatie in de club van tien is Burton Car Company. De Burton Car Company is een sportwagenfabrikant met een duurzame insteek, want zij zijn een typisch voorbeeld van Nederlands ‘Cradle to Cradle’. Heidema: “Ik vraag me meteen af, auto’s en duurzaamheid: kan dat wel samen? Maar deze topondernemer heeft een groen hart.” Ook Henk en Roelie Bresser kregen een decoractie opgespeld van Heidema, omdat zij zich inzetten om hoge schuttingen te vervangen door lage groene afscheidingen. Henk Bresser: “Wat een goed initiatief om op deze wijze het begrip duurzaamheid onder de aandacht te brengen binnen onze regio.” ?De volgende kandidaat, Mieke van Aspert, verving Walter Cantrijn, directeur van Delta Zutphen. Cantrijn krijgt de speld, omdat Delta de enige vervoerder is in Zutphen die buiten venstertijden (door de gemeente bepaalde tijdstippen waarop winkels bevoorraad mogen worden) in de binnenstad goederen mag leveren met elektrowagens.

‘Kip-ei’ verhaal
?In 2009 opende Cor Brandsma, Brand Oil Zutphen, het eerste aardgastankstation in Zutphen. Voor zijn inspanningen krijgt hij de speld. Brandsma: “Het is best lastig om duurzaamheid goed van de grond te krijgen. Het is een soort ‘kip-ei verhaal’. Als men geen aardgas kan tanken, koopt men ook geen auto op aardgas en andersom. Ik hoop dat wij in Zutphen het aardgasgebruik kunnen stimuleren.” Roderik de Wilde nam de speld voor Gerda Geurtsen in ontvangst. Zij zetten zich samen in voor de Spullenbank en geven afgeschreven, maar nog bruikbare apparatuur een tweede kans. Ook Rolf Coenders van Installatiebedrijf Coenders en Henk Smit, vervangen door Rosa van Wijnstok van de Driekant, werden in het zonnetje gezet en ontvingen de Duurzame 100 speld. Patricia Withagen, wethouder gemeente Zutphen, sloot de bijeenkomst af: “Er is vanmiddag al veel gezegd over duurzaamheid. Maar wij als gemeente Zutphen waarderen elk initiatief. We zijn daar erg blij mee.”

Voorzitter regio Stedendriehoek Andries Heidema (ook Burgemeester van Deventer) zorgt er de komende maanden, samen met de VNO-NCW Stedendriehoek-voorzitter Dries Crama voor dat de ‘Duurzame 100’ op volle sterkte komt. In mei 2011 is er een bijeenkomst voor de Stedendriehoek waar alle 100 leden eregast zijn. Aanmelden van kandidaten voor de Duurzame 100 en bekijken wie er inmiddels een speldje heeft gekregen kan via www.vno-ncwmidden.nl/stedendriehoek/Duurzame100 en www.regiostedendriehoek.nl.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!