LivAssured bedenkt baanbrekend detectiesystemen voor nachtelijke epilepsieaanvallen

  • Farma & Zorg
  • Bron: Oost NL

Als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeert ontwikkelingsmaatschappij Oost NL samen met Holland Venture en Health Innovations in LivAssured. Een bedrijf dat in samenwerking met neurologen en het Epilepsiefonds een revolutionaire NightWatch ontwikkelde die de zorgtaak van ouders en zorgprofessionals verlicht.

LivAssured bedenkt baanbrekend detectiesystemen voor nachtelijke epilepsieaanvallen

De NightWatch geeft een waarschuwng bij een heftige nachtelijke epilepsieaanval. Hierdoor kan snel en adequaat hulp worden geboden hetgeen de kans op medische complicaties verkleint. De investering maakt verdere ontwikkeling en internationale uitrol van de NightWatch mogelijk.

Een adequaat detectiesysteem om de zorgtaak te verlichten

Jaarlijks hebben zo'n 100.000 Nederlanders te maken met epilepsie. Bij circa 30% van de gevallen betreft het een zware aanval die medische aandacht behoeft. De meeste van deze aanvallen doen zich 's nachts voor en worden vaak niet opgemerkt waardoor medische complicaties ontstaan. Hierdoor ervaren ouders veelal nachtelijke stress. Onderzoek onder de ouders van de patiënten van epilepsie kliniek Kempenhaeghe laat zien dat maar liefst 60% van de ouders actief op zoek is naar een oplossing. Ook zorgprofessionals hebben baat bij een adequaat detectiesysteem om zo de zorgkwaliteit te verbeteren en de zorgtaak te verlichten.

Bedacht door neurologen, aangeraden door epilepsie verenigingen

Om dit probleem op te lossen heeft LivAssured, opgericht in 2013, de NightWatch ontwikkeld in samenwerking met o.a. de instellingen Kempenhaeghe, Sein, UMC Utrecht en het Epilepsiefonds. Het detectiesysteem bestaat uit een armband die de patiënt 's nachts om zijn bovenarm draagt. Het gebruikt een unieke combinatie van hartslag- en bewegingsanalyse, waarbij het apparaat met een hoge mate van nauwkeurigheid bewegingspatronen en veranderingen in hartslag herkent. Een slim algoritme beoordeeld of deze signalen duiden op een epilepsieaanval en stuurt in dat geval een alarm naar de zorgprofessional of ouder. Dit kan voorkomen dat een epilepsieaanval leidt tot meer schade, ziekenhuisopname of zelfs overlijden.

Zorgrendement

Een langdurige studie bij epilepsie instituten Sein en Kempenhaeghe heeft aangetoond dat de NightWatch 9 van de 10  klinisch urgente aanvallen detecteert en hulpverleners daarbij op tijd alarmeert. Dat is meer dan een enorme verbetering ten opzichte van alternatieve producten die hiervoor op dit moment op de markt zijn. De resultaten van deze studie worden binnenkort gepubliceerd. De NightWatch wordt inmiddels door een groeiende groep Nederlandse gezinnen en in zorginstellingen naar grote tevredenheid gebruikt.

De volgende stap

Jeroen van den Hout, CEO LivAssured: 'Met de kennis en het kapitaal van Oost NL kunnen wij de volgende stap zetten. LivAssured krijgt er met deze investeerder een partner bij met een sterk netwerk in de regio en de zorgsector en die ons in staat stelt de NightWatch verder te ontwikkelen en onze internationale groeiambities te verwezenlijken.'

Innovatie- en Energiefonds Gelderland

Fondsmanager Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland in LivAssured. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: 'de NightWatch bevordert veiligheid bij mensen met epilepsie en neemt angst weg bij de verzorgenden. Met deze investering ondersteunen we de verkoop van de NightWatch om uiteindelijk de zorgkosten te verlagen en de zorgkwaliteit te verhogen. Ook kan LivAssured als bedrijf verder groeien in Geldermalsen waarmee werkgelegenheid in de provincie verder toeneemt.'

Meer informatie over Oost NL:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!