Logistics & FinTech: veel kansen voor logistieke sector door inzet Fintech

  • Logistiek & Vervoer

Het Nederlandse initiatief Logistics & FinTech heeft onlangs een verkennend onderzoek gepubliceerd naar de invloed van financiële innovatie en technologie (Fintech) op de logistieke sector.

Logistics & FinTech: veel kansen voor logistieke sector door inzet Fintech

Het onderzoek illustreert een breed aanbod van cross-sectorale oplossingen en samenwerkingen die veel essentiële processen verbeteren in de logistieke diensten.

Fintech oplossingen bieden veel kansen om toegang te verschaffen tot kapitaalbronnen, (internationale) administratieve processen te verbeteren en risicomanagement in de logistieke industrie te professionaliseren.

Het Logistics & FinTechprogramma is opgezet om samenwerking tussen de twee sectoren aan te wakkeren en tegelijkertijd de zakelijke kansen identificeren voorFintech bedrijven en logistieke dienstverleners. Gedurende één jaar wordt het programma vormgegeven door middel van onderzoek, evenementen en zogenaamde challenges.

Logistics & FinTech is een gezamenlijk programma van het Dutch institute for advanced logistics Dinalog en financiële netwerkorganisatie Holland FinTech.

Het gepubliceerde onderzoek is gebaseerd op verdiepende interviews met marktexperts actief in de segmenten van Fintech en logistiek. De auteurs concluderen dat innovatie en digitalisering in de logistieke sector een veelbelovende vooruitgang kent maar desalniettemin een proactieve benadering vereist.

De resultaten uit het onderzoek tonen dat Fintech oplossingen een veel bepalende factor zijn om efficiëntie van logistieke dienstverlening te bespoedigen. Hierbij hebben de auteurs drie focusgebieden bepaald: administratieve processen, facilitatie van ketenfinanciering en het bevorderen van internationale handel. Bovendien kunnen Fintech oplossingen ook het beheer en aanschaf van bedrijfsmiddelen vergemakkelijken zoals; machinerie, boedel en vastgoed.

Op deze gebieden heeft Logistics & FinTech ook een aantal actieve Fintech bedrijven geïdentificeerd in het onderzoek. Het versnipperde maar dynamische landschap van Fintech producten en diensten zal naar verwachting in aantal en complexiteit toenemen in de komende jaren.

Om hierin een sturende rol aan te nemen en samenwerking tussen logistieke bedrijven en innovatieve Fintech dienstverleners te bevorderen, richten Holland FinTech en Dinalog zich op de volgende zaken:

  • Creëren van meer collectief bewustzijn en begrip tussen partijen door het delen van begrijpelijke kennis opeen toegankelijk platform.
  • Uitnodigen van logistieke bedrijven, startups, banken, verzekeraars en andere relevante organisaties om samen nieuwe oplossingen te verkennen en toe te passen inspecifieke use-cases.
  • Ondersteunen van matchmaking en hetopzetten van pilots of andere samenwerkingsverbanden om toepasbaarheid te testen in de logistieke markt.
  • Betrekken van relevante stakeholders bij het identificeren van bestaande uitdagingen (challenges) en het stellen van nieuwe doelen (beschreven in een white paper).

De executive summary van het onderzoek kan hier worden gedownload.

Over Dinalog

Dinalog heeft als doel om innovatie in de logistiek aan te jagen. Door middel van een veertigtal projecten met het bedrijfsleven en kennisinstelling wordt hier hard aan gewerkt. Al het fundamentele, industriële en experimentele onderzoek staat in dienst van de missie van de Topsector Logistiek: in 2020 willen we op nummer 1 staan wereldwijd.

Over Holland FinTech

Holland FinTech is een onafhankelijk ecosysteem dat al haar leden een gelijke kans biedt om zaken te doen in de steeds veranderende financiële waardeketen. Holland FinTech’s diensten leveren toegang tot kennis en netwerk voor business development, technologie toegang, investeringen, regulering en talent. Sinds 2014, brengt Holland FinTech mensen en organisaties samen die geloven dat het openstellen van de financiële industrie een gezonde voedingsbodem voor innovatie is. Met meer dan 300 bedrijfsleden, Holland FinTech verbindt volwassen partijen met innovatieve start ups over grenzen en tussen verschillende sectoren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Naomi Duits, Holland FinTech Tel: +31 (0) 20 894 6408 Email: info@logisticsandfintech.com

Meer informatie over TKI Dinalog:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!