Logistieke samenwerking door veertig bedrijven

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: NV REWIN West-Brabant

Vermindering files en CO2-uitstoot door bundeling goederenstroom.

Logistieke samenwerking door veertig bedrijven

Ruim veertig regionale bedrijven gaan hun goederenstromen bundelen om het aantal files en de uitstoot van CO2 te verminderen. Ze borduren hiermee voort op het succes van Hero en SCA. Die versturen hun zendingen in dezelfde vrachtwagen. Hierdoor hebben zij een kwart minder vrachtauto's op de weg en vermindert de CO2-uitstoot met twaalf procent.

In navolging van Hero en SCA willen veertig bedrijven in Zuidwest-Nederland waaronder Fellows, Frigo Breda, Lamb-Weston/Meijer, Phlips Lighting en Döhler, hun logistiek activiteiten gaan bundelen. REWIN is initiatiefnemer van het bundelingsproject. Projectmanager Martin van der Broek is blij dat zoveel bedrijven aan de slag gaan. "De samenwerkingsverbanden scheppen grote kansen, maar zijn ook spannend voor de deelnemers. Zij moeten nu immers samenwerken met anderen. Soms zijn dat zelfs concurrenten en dan toch openheid geven over bedrijfsprocessen en cijfers is uitdagend."

De totale logistieke kosten van de deelnemende bedrijven overstijgen de honderd miljoen euro per jaar. Door goederenstromen te bundelen hopen de bedrijven niet alleen de filedruk te verminderen maar ook tot vier procent op hun kosten te kunnen besparen. Gied Nijkamp van Fellowes Distribution Services neemt deel in één van de clusters. "De financiële en maatschappelijke voordelen van het bundelen van logistieke processen zijn groot en dat is de reden dat veel bedrijven momenteel de opties tot samenwerken onderzoeken."

De overheid ziet de kansen en ondersteunt de plannen met achthonderdduizend euro. De bedrijven investeren zelf ook een half miljoen euro. Andere partijen zoals de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij BOM, Economische Impuls Zeeland, Syntens en verladersorganisatie EVO ondersteunen de projecten. Van der Broek is verheugd met de voortvarende aanpak van alle deelnemers: "De regio Zuidwest-Nederland loopt in Nederland voorop in praktische initiatieven voor het bundelen van goederenstromen. En dat zijn we ook wel aan onze stand verplicht!"

 

Meer informatie?

Martin van der Broek

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!