Maakindustrie kan miljoenen besparen met innovatief onderhoud

  • Maintenance
  • Bron: Dutch Institute World Class Maintenance

Met het inzetten van onbemande vliegtuigjes, sensoren, robotica en simulaties voor inspecties, reparaties en groot onderhoud kan de Nederlandse maakindustrie jaarlijks miljoenen euro’s besparen.

Maakindustrie kan miljoenen besparen met innovatief onderhoud

Door samenwerking tussen het grootbedrijf, onderhoudsbedrijven, toeleveranciers én onderwijs- en onderzoeksinstellingen worden baanbrekende innovatieve oplossingen gevonden, die productieprocessen concurrerender en duurzamer maken.

Resultaten en nieuwe initiatieven worden bekendgemaakt tijdens het zesde jaarcongres van het Dutch Institute World Class Maintenance (DI-WCM) op 8 oktober in de Maassilo in Rotterdam.

“Een inspectie uitvoeren met een onbemand vliegtuigje, zodat je geen steigers hoeft te bouwen, bespaart al snel enige miljoenen per jaar. Dit geldt ook voor het gebruik van sensoren bij windturbineonderhoud of de inzet van schoonmaakrobots,” zo stelt Lex Besselink als algemeen directeur van DI-WCM.

Samenwerking is cruciaal

World Class Maintenance zet zich in om maintenance innovatieprojecten te initiëren en te stimuleren, voor en door het bedrijfsleven. In een maintenancesector met 300.000 werknemers en een omzet van ruim 30 miljard euro worden met innovaties onderhoudsvraagstukken effectief en slim aangepakt.

“Onderhoudsinnovaties maken het productieproces betrouwbaarder, veiliger, efficiënter en duurzamer, waardoor de concurrentiepositie van de bedrijven wordt versterkt. Bovendien kunnen we deze innovaties exporteren. Bedrijven moeten dan wel bereid zijn in de keten te willen samenwerken. Geen enkel bedrijf kan dit nog alleen. Als WCM ontsluiten wij een volledig cross-sectoraal innovatienetwerk waar ondernemingen aan kunnen deelnemen. Innovatie staat of valt bij een goede samenwerking. Samenwerking is niet alleen het thema van ons jaarcongres, we brengen dat met onze partners ook in de praktijk in de vorm van 12 workshops. Om een totaalplaatje te krijgen van wat er in de Nederlandse maintenance industrie speelt, moet je dan ook bij ons jaarcongres zijn.” aldus Besselink.

Sprekers tijdens jaarcongres 2014

Behalve presentaties over resultaten en workshops voor het initiëren van nieuwe projecten, zal op het jaarcongres worden gesproken over de noodzaak van duurzaamheid door Z.K.H. Prins Carlos als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (INSID) en over het belang van maintenance door Atzo Nicolaï, algemeen directeur DSM Nederland.

Meer informatie over World Class Maintenance:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!