Markt industriele metalen kent sterke prijsverschillen

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: ABN AMRO

De prijsontwikkelingen in de markt voor industriële metalen laten een zeer divers beeld zien. Dit blijkt uit de Industriële Metalen Monitor van ABN AMRO.

Markt industriele metalen kent sterke prijsverschillen

Gevarieerd beeld prijsontwikkelingen met extreme stijgers en dalers

De prijs voor nikkel steeg sinds 1 januari dit jaar met 32 procent door een Indonesisch uitvoerverbod, terwijl de prijzen voor ijzererts en cokeskolen in diezelfde periode met respectievelijk bijna 30 en 19 procent daalden door overaanbod. Gezien de huidige onbalans tussen vraag en aanbod (waarbij de vraag kleiner is dan het aanbod) en de hoge en toenemende voorraden, is ABN AMRO van mening dat de recente spurt van de nikkelprijs bovenmatig is en de prijs zal afzwakken.

Vooruitzichten markt basismetalen positief

Door betere mondiale economische omstandigheden, afnemende voorraden (bij aluminium, koper en zink) en aantrekkende vraag vanuit eindgebruikende sectoren zullen de marktomstandigheden voor de meeste basismetalen verbeteren. ABN AMRO verwacht dat de Chinese economie veerkracht zal tonen en de vraag naar basismetalen hierdoor gunstig zal blijven.

De markt voor aluminium heeft wel te maken met moeizame marktomstandigheden - zoals grote voorraden, overcapaciteit en beperkte afbouw van capaciteit – maar de perspectieven voor de vraag blijven gunstig. De volatiliteit van de prijs van koper is toegenomen en staat nu onder druk door de toegenomen onzekerheid op de Chinese markt. Het perspectief voor de zinkmarkt is veelbelovend, mede als gevolg van dalende voorraden.

Met dit perspectief zal naar verwachting sprake zijn van een toename in de prijzen van aluminium, koper en zink. ABN AMRO heeft de driemaandelijkse vooruitzichten voor aluminium, nikkel en zink verhoogd en de driemaands verwachting voor de koperprijs stabiel gehouden. De gemiddelde prognose voor alle basismetalen voor 2014 is ongewijzigd gebleven.

Dalende staalprijzen

De huidige balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt voor staal biedt weinig steun voor de staalprijzen. De wereldwijde staalproductie steeg begin 2014. In de eerste vier maanden van dit jaar groeide de productie met 3,6 procent op jaarbasis, met een sterke productiegroei in Europa (+ 6,3 procent) en China (+ 4,9 procent). Het niveau van de vraag naar staal in dezelfde periode was echter niet voldoende om het extra aanbod op te vangen. Als gevolg hiervan daalden de prijzen van warmgewalst staal (HRC) in China (- 4,2 procent), Zuid-Europa (- 3,5 procent) en de Verenigde Staten (- 2,7 procent).

De marges voor staalfabrieken zijn sinds begin 2014 echter verbeterd door de forse prijsdaling van ruwe materialen voor de staalproductie. Met het komende (seizoensgebonden) zwakke derde kwartaal voor de vraag naar staal verwacht ABN AMRO dat de internationale staalprijzen verder zullen afzwakken.

De volledige Industriële Metalen Monitor is hier te downloaden.

Meer informatie over ABN AMRO :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!