Massaontslagen bij GGZ in Brabant blijven voorlopig uit

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Omroep Brabant

Er volgens geen massaontslagen bij de 5 GGZ-instellingen in Brabant. Tientallen mensen zullen wel hun huidige baan verliezen.

Massaontslagen bij GGZ in Brabant blijven voorlopig uit

Bovendien wordt in de meeste gevallen intern ander werk gezocht. Daarmee lijkt het beeld dat GGZ Nederland donderdag in de media schetst voor Brabant niet te kloppen.

Volgens voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland verliezen in heel Nederland 9.000 GGZ-medewerkers hun baan. Dat is 1 op de 9 mensen die bij de GGZ werken. De gedwongen ontslagen zijn volgens Barth een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro.

Geen gedwongen ontslagen

Bij Reinier van Arkel, de GGZ-instelling voor de regio Den Bosch, zijn volgend jaar 55 mensen boventallig. Dat zijn veertig volledige banen. Volgens een woordvoerder volgen geen gedwongen ontslagen, maar wordt het intern opgelost. De GGzE heeft al een tijd een vacaturestop. Zij voorspellen dat er volgend jaar geen gedwongen ontslagen vallen. Medewerkers hoeven zich volgens een woordvoerder dan ook geen zorgen te maken.

GGZ Nederland veroorzaakt onrust

Bij GGZ WNB, GGZ Oost-Brabant en GGZ Breburg kunnen ze niet voorspellen hoe het volgend jaar zal gaan. Op dit moment is de verwachting niet dat er gedwongen ontslagen vallen. De instellingen zijn niet zo gelukkig met de uitspraak van GGZ Nederland. Volgens een woordvoerder is het wel wat voorbarig om nu al getallen te noemen, omdat er heel veel onzekere factoren zijn die uiteindelijk bepalen of mensen hun baan verliezen. "Nu al zeggen dat één op de negen mensen zijn baan verliest, zorgt voor extra onrust onder medewerkers in een toch al lastige tijd."

Samenwerking

Het kabinetsbeleid heeft al wel wat gevolgen gehad voor de drie instellingen. Zo heeft de GGZ Oost-Brabant onlangs de kliniek in Boxmeer gesloten. Daar werkten 47 mensen. Voor hen wordt binnen de GGZ ander werk gezocht. Bij GGZ Breburg zijn zes logeerhuizen gesloten. Daar werkten 28 mensen, maar de meesten van hen hebben al ander werk binnen GGZ Breburg. Volgens een woordvoerder van GGZ Breburg gaan verschillende GGZ-instellingen volgend jaar samenwerken in een soort mobiliteitsnetwerk. "Als er bij de ene instelling mensen boventallig zijn, wordt gekeken of zij bij een andere GGZ-instelling aan de slag kunnen."

Lees verder...

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!