Masterclass omtrent arbeidsmarkt zet logistieke sector aan het denken

Onlangs organiseerde de instantie Vijfsterren Logistiek uit Oss een masterclass omtrent de arbeidsmarkt in de logistieke sector. Zowel harde cijfers als kansrijke oplossingen kwamen aan bod en zette de aanwezige deelnemers volop aan het denken.

Masterclass omtrent arbeidsmarkt zet logistieke sector aan het denken

Ruim 60 managers en directeuren van logistiek dienstverleners, verladers, gemeenten en banken kwamen af op de masterclass op donderdag 22 november in het Logistics House in Oss. Diverse sprekers gaven hun visie op de logistieke arbeidsmarkt.

Minder werkloosheid en meer mobiliteit

Dagvoorzitter Wim Bens trapt af met een referentie naar de eerder ingestuurde input door de deelnemers. Vervolgens is het podium voor Han van Horen van HOBIJ. Hij schetst op macroniveau, door het delen van cijfers, een beeld van de arbeidsmarkt in Nederland en in Europa. “Er is minder werkloosheid maar nog wel steeds sprake van krapte. Het gaat goed met de economie, dat zorgt voor uitbreidingsvraag en meer mobiliteit op de arbeidsmarkt. Ook de vervangingsvraag als gevolg van vergrijzing en ontgroening is hoog. Dat zorgt voor extra druk op de arbeidsmarkt.”

Oplossingen voor de arbeidskrapte

Er zijn volgens Van Horen verschillende oplossingen voor de arbeidskrapte:

  1. Bedrijven gaan steeds meer zelf mensen op leiden om ze te binden
  2. Het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking
  3. Werven in regio’s waar minder krapte is of activiteiten verplaatsen
  4. Arbeidsparticipatie verhogen door statushouders aan het werk te helpen
  5. Automatiseren, robotiseren en digitaliseren
  6. Samenwerken met andere bedrijven om pieken van elkaar op te vangen
  7. Het aantrekkelijker maken van werk en het blijven boeien van personeel
  8. Het faciliteren van hybride banen (het combineren van banen)

Steeds internationaler

Van verdringing op de arbeidsmarkt door arbeids- of kennismigranten is volgens Van Horen geen sprake. “De effecten zijn eerder positief, bedrijven blijven daardoor juist in Nederland. Binnen- en buitenlandse werknemers zijn complementair aan elkaar. Arbeidsmigratie past heel erg bij de generatie millenials. Zij zijn digital natives en geboren met een smartphone in de hand. Niet gek dat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt. Bedrijven moeten zich daarop voorbereiden en deze internationalisering faciliteren.”

3pl assessment

Paul Schiffelers, consultant supply chain management bij YACHT vertelt in de volgende presentatie over de tool YIP (Yacht Insight on Professionals). Een middel dat aangeeft hoe hoog de spanningsfactor is in de verschillende gebieden in Nederland als het gaat om de supply chain sector. Welke functies zijn schaars? Hoeveel vacatures staan er open? In welk gebied in Nederland is de kans op een baan het grootst? Schiffelers verwacht dat de komende kwartalen de krapte op de arbeidsmarkt nog verder toeneemt. “Als je goede operations managers kunt vinden, ben je spekkoper. Het logistiek landschap verandert, digitalisering wordt meer en meer belangrijk en de dc’s poppen als paddenstoelen uit de grond.”

Inzicht in de bedrijfsvoering

YACHT heeft een assessment ontwikkeld dat bedrijven inzicht geeft in hun eigen bedrijfsvoering. Een toets van maximaal 2 dagen die uitdagingen en mogelijkheden voor verbetering aan het licht brengt en laat ziet hoe bedrijven ten opzichte van de markt scoren. Christian Maas van Seacon Logistics is aanwezig om te vertellen over de praktijkervaringen met het assessment dat YACHT twee weken geleden bij hen uitvoerde. “Het heeft ons waardevolle inzichten gegeven en aandachtspunten aan het licht gebracht waarmee we nu aan de slag gaan. Investeren in ons personeel is één van die punten.”

Sociale innovatie

Na de pauze was het de beurt aan Peter Oeij, senior onderzoeker en adviseur bij onderzoeksorganisatie TNO. Hij verricht onderzoek naar sociale innovatie: het actief betrekken van medewerkers in de bedrijfsvoering. Hij bekijkt ook hoe bedrijven sociale innovatie effectief kunnen implementeren, ook wel innovatie-adoptie genoemd. “Uit ons onderzoek blijkt dat 80 procent van de bedrijven zeggen te zijn gestart met innoveren. Slechts 40 procent daarvan geeft aan dat innovatie succesvol geïmplementeerd wordt in hun organisatie.” Een succesvolle innovatie is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk: 1) de mate waarin het resultaat zichtbaar is 2) het nut ervan dat men binnen de organisatie ervaart 3) de mate waarin de innovatie gemakkelijk werkt en 4) belangrijk wordt gevonden.” Oeij belicht ook de mogelijkheden om gratis een serious game te spelen.

Ontwikkeling en groei van personeel

Ten slotte is het de beurt aan Patricia Handels, learning specialist bij TinQwise. Zij geeft haar visie op manieren voor ontwikkeling en groei van medewerkers. “In plaats van er een hekel aan te hebben, kun je het hoge personeelsverloop als bedrijf ook omarmen”, aldus Handels. “Besteed aandacht aan een goede begeleiding naar de deur, ook wel ‘offboarding’ genoemd. Dan kunnen oud werknemers een ambassadeur zijn voor jouw bedrijf en wie weet keren ze naar verloop van tijd, als ze verder zijn gegroeid, weer bij je terug.” Ook is het natuurlijk belangrijk om mensen te behouden en goed in te werken, zodat ze zich snel terugverdienen. “Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan goede inwerkprogramma’s (onboarding). Hierdoor zijn je medewerkers snel productief en loyaal naar jou als werkgever.”

Programma masterclasses 2019

De Masterclass over de logistieke arbeidsmarkt was de hekkensluiter van een serie van vier masterclasses die dit jaar werden georganiseerd door Vijfsterren Logistiek. De Masterclass over robotisering was zo populair dat de organisatie deze in het nieuwe jaar nog een keer gaat inplannen. “We snijden ook nieuwe onderwerpen aan. Een thema als business intelligence bijvoorbeeld. We zijn nog in gesprek, maar het belooft een interessant programma te worden met onderwerpen en vraagstukken die leven onder ons publiek”, zegt business developer Pieter Keeris van Vijfsterren Logistiek. “Naar aanleiding van de masterclasses kan worden doorgepraat bij een innovatietafel. In een select gezelschap wordt dan dieper ingegaan op de materie, zo ook over de logistieke arbeidsmarkt. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden”, zegt Keeris tot slot.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!