Masterklas Agrifood Land van Cuijk zorgt voor nieuwe allianties

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Gemeente Cuijk

Een selecte groep enthousiaste agrifood-ondernemers uit de regio nam eind november deel aan de tweede masterclass agrifood Land van Cuijk met als thema ‘Anders kijken, is meer zien’.

Masterklas Agrifood Land van Cuijk zorgt voor nieuwe allianties

Centrale stond de vraag “Hoe komen we als agrifoodregio tot meer innovatie- en ontwikkelkracht?”

De avond ging van start met een praktijkverhaal van Jos Hakkennes; een startende ondernemer die slateelt met visteelt combineert en bovendien werkt met mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt. Vervolgens gaf Roger Engelberts, lector Co-creatie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en directeur van Imagro, zijn visie. Hij riep ondernemers op om verder te kijken dan het product of de dienst dat ze verkopen: “Ga op zoek naar de reden waarom mensen dat product bij jou kopen. Als je deze driver vindt, zie je vanzelf nieuwe kansen en mogelijkheden”, aldus Engelberts. “Ontwikkeling en innovatie begint bij de vaardigheid om nieuwe allianties te sluiten en het vermogen om systemen en structuren te doorbreken.”

Regionale innovatie- & ontwikkelkracht

“De diversiteit onder de aanwezige ondernemers zorgt voor interessante gesprekken. Het leidt tot nieuwe inzichten en creëert kansen voor samenwerking”, aldus Marnick Menting van Innovaat, een bedrijf dat online concepten ontwikkelt voor bedrijven. “We zijn een mooie regio met krachtige bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat we hier meer uit kunnen halen door samenwerking, maar daarvoor moeten we elkaar kennen en durven te (be)vragen.”

“Dat is precies wat wij als regio met deze masterclasses willen bereiken. Insteek is dat we steeds een relatief kleine groep gedreven ondernemers rondom een thema bij elkaar brengen. Samen gaan we in gesprek en zoeken we naar kansen en mogelijkheden om ondernemerschap en innovatiekracht op het gebied van agrifood te vergroten”, aldus de wethouders Peter Stevens en Ingrid Voncken, bestuurlijke kartrekkers van het thema agrifood voor het Land van Cuijk.

Nieuwe allianties

De oproep tot het smeden van allianties kreeg direct opvolging. Tijdens het tweede deel van de avond werd er volop gepraat en gebrainstormd over samenwerkingsmogelijkheden. Dit tot groot genoegen van Jan Verbeeten, eigenaar van een aantal Plus-supermarkten in de regio: “Ik geloof in de kracht van regionale samenwerking. Wij hebben verschillende allianties met regionale ondernemers en ik heb er vanavond zelfs eentje aan toegevoegd. Ik heb namelijk zojuist met Leon van Welie afgesproken dat wij straks zijn appellikeur gaan verkopen.”

“Wij zijn blij met de afspraak met Jan Verbeeten. Fijn om te weten dat we straks ons product via zijn winkels kunnen afzetten”, aldus Leon van Welie van het gelijknamige groente- en fruitbedrijf in Stevensbeek. “Een extra stimulans om te zorgen dat onze nieuwe installatie snel draait!”

De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 11 januari 2016 rondom het thema ‘gezondheid en omgeving, risico’s en kansen’. Interesse: stuur een mail naar annet@imagro.nl.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!