Meer export Agro- en Food naar het Oosten

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Food Valley

In Nederland geproduceerde goederen van de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie zijn goed voor bijna 50 miljard euro aan export welke steeds meer en meer naar het Oosten gaat. Vooral de groei van de handel met de Aziatische giganten China en India is booming. De export naar deze twee landen is in 15 jaar vertienvoudigd. Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner met 11,5 miljard euro aan omzet.

Meer export Agro- en Food naar het Oosten

Groei exportwaarde

Sinds 1996 is de exportwaarde van Agrofood jaarlijks met gemiddeld 4,2% gegroeid. Die groei wordt in 2012 niet gehaald. In het eerste halfjaar van 2012 staan de buitenlandse omzetten onder druk. Van zuivel en vlees groeit de uitvoerwaarde nog wel, maar vooral de waarde van groenten en fruit, de grootste exportcategorie, krimpt. Daarnaast kunnen de gestegen grondstofprijzen, indien doorberekend aan consumenten, in het tweede deel van het jaar voor een krimp van de vraag zorgen.

De oriëntatie van exporteurs van voedingsmiddelen is minder mondiaal dan in de maakindustrie of chemie. Maar net als in deze industrieën zetten producenten van voeding in op groei en uitbreiding van markten. In Rusland, Polen, Turkije en Azië wordt die groei gevonden. Vooral de groei van de handel met China en India is booming. Chinezen halen vooral melk en melkproducten, vis, verwerkte cacao en bereide voedingsmiddelen uit Nederland. India heeft sterke behoefte aan chocolade, verwerkte cacao, groenten en bereide voedingsmiddelen.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!