Meer exportdocumenten uitgegeven in Zuidwest-Nederland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland

Afgifte documenten door Kamer van Koophandel vooral fors gestegen in Zeeland. Het totaal aantal van 48.300 documenten in 2012 nadert het recordjaar 2008.

Meer exportdocumenten uitgegeven in Zuidwest-Nederland

Voor het derde jaar op rij heeft de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland meer exportdocumenten afgegeven dan het jaar ervoor. Het aantal groeide van 48.300 in 2011 naar 49.600 in het afgelopen jaar (+1%). Hiermee nadert 2012 het recordjaar 2008, waar 51.700 documenten werden afgegeven. De stijging komt volledig voor rekening van het bedrijfsleven in Zeeland, waar de stijging 12% bedroeg. In West-Brabant was er een daling te zien van 3%.

Exportdocumenten zijn bedoeld voor ondernemingen die handelen met bedrijven buiten de Europese Unie. Ze geven buitenlandse kopers meer zekerheid over de oorsprong van de goederen. De ontwikkeling van de exportdocumenten is enerzijds een graadmeter voor de ontwikkeling van de internationale handel, anderzijds wordt die beïnvloed door ontwikkelingen bij individuele bedrijven. De stijging in Zeeland (12%) heeft vooral te maken met extra aangeboden documenten van bedrijven in de foodsectoren.

Verwachting 2013

Voor dit jaar wordt een verdere toename van de afgifte van exportdocumenten verwacht. Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer 28% van de ondernemers in West-Brabant en Zeeland in 2013 een toename van de export verwacht en 10% een daling. De groei zal buiten de Europese Unie groter zijn dan daarbinnen, hetgeen gunstig is voor de afgifte van exportdocumenten.

Digitale afgifte

Ondernemers maken steeds meer gebruik van digitale aangifte exportdocumenten. Met ondersteuning van de Kamer van Koophandel en een digitale handtekening kunnen ondernemers zelf exportdocumenten gereed maken wat een forse tijdsbesparing oplevert. Zo is de digitale aangifte gegroeid van 4% in 2011 tot 10% in het afgelopen jaar.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Breda:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!