Meer ruimte om te ondernemen in Olst-Wijhe

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Midden-Nederland

Tientallen regelingen zijn vereenvoudigd of zelfs afgeschaft wat het ondernemen een stukje makkelijker maakt.

“Terug kunnen vallen op gemaakte afspraken en een vast contactpersoon bij de gemeente, dat zorgt voor een prettige samenwerking.” Annet van Beek van organisatiebureau Apeldoorn-2000 houdt zich bezig met de organisatie jaarlijks van ruim honderd markten en braderieën, waaronder de Olster jaarmarkt. Gemeente Olst-Wijhe hanteert een doorlopende vergunning voor terugkerende evenementen en dat maakt de organisatie een stuk makkelijker.

Terrasvergunningen, reclamevergunningen, ontheffingen– er zijn tientallen regelingen en gemeentelijke producten die eenvoudiger kunnen of zelfs kunnen worden afgeschaft. Elf gemeenten uit de regio Zwolle hebben hier samen met de Kamer van Koophandel Oost Nederland, MKB IJssel-Vecht en VNO-NCW Midden op ingespeeld. Met het project GOAL! (Gemeenten omlaag met administratieve lasten) zijn gemeenten en bedrijfsleven gezamenlijk tot een verlaging van de regeldruk gekomen.

En belangrijker nog, voor ondernemers wordt het aanvragen van vergunningen een stuk gemakkelijker. Zo zijn er acht gemeenten in de regio Zwolle die een bomenlijst hebben opgesteld. Voor bomen op deze lijst hoeft geen kapvergunning te worden aangevraagd. Roland Vasse van Vasse Hoverniersbedrijf uit Nieuwleusen: "Doordat veel gemeenten nu werken met een bomenlijst is het voor ons nu vrij gemakkelijk geworden. Ik merk wel dat ze nu vaak even iemand sturen om te komen kijken of het nou wel mag of niet."

“We kunnen terugkijken op een geslaagd project, maar we zijn er zeker nog niet”, waarschuwt regiovoorzitter Wim Kamphuis van de Kamer van Koophandel Oost Nederland. “In 2011 gaan we verder aan de slag om bij alle gemeenten de puntjes op de i te zetten. Bijvoorbeeld bij de aangifte toeristenbelasting is bij een aantal gemeenten nog wel wat te verbeteren. Zo moeten in enkele gemeenten campingeigenaren nog altijd een uitdraai van hun boekingssysteem en reserveringslijsten inleveren, terwijl in andere gemeenten de campingeigenaar kan volstaan met een simpel standaardformulier. Zo’n kleine verandering geeft een groot gemak.”

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!