Merck moet uitleg geven over weigering verkoop

  • Farma & Zorg
  • Bron: Omroep Brabant

Moederbedrijf Merck moet opnieuw om de tafel over de gedeeltelijke verkoop van MSD/Organon in Oss.

Merck moet uitleg geven over weigering verkoop

Dat heeft de rechter in Amsterdam vrijdagmiddag beslist. Merck moet alsnog uitleg geven waarom het half februari weigerde om het bedrijf deels te verkopen.

Ook moet Merck advies vragen aan vakbonden, ondernemingsraad en de raad van commissarissen. Die eisten vorige week in een kort geding dat Merck zich aan vooraf gemaakte afspraken houdt waaraan een overnamekandidaat moet voldoen.

Criteria

Het bedrijf dat een deel van MSD/Organon wil overnemen, waarschijnlijk het Zuid-Afrikaanse Aspen, zou voldoen aan alle criteria. Toch wees Merck het bedrijf af. Het moederbedrijf moet nu van de rechter alsnog naar Oss komen om uit te leggen waarom het voor de verkoop is gaan liggen. Volgens de rechter was de communicatie vanuit het moederbedrijf onder de maat.

 

Zelf beslissen

De rechter oordeelde wel dat de uiteindelijke beslissing bij Merck ligt. De genoemde criteria waren niet verplicht, dus Merck mag zelf uiteindelijk beslissen of MSD/Organon wordt verkocht of niet.

Onzekerheid houdt aan
Burgemeester Herman Klitsie van Oss reageerde vrijdagmiddag via een persbericht op de uitspraak: "Als één ding de laatste weken duidelijk is geworden, dan is het dat het om een erg complexe zaak gaat, met veel belangen en onzekerheden voor alle partijen. We kunnen dus ook als gemeente nog niet zeggen wat de uitspraak precies voor Oss betekent; voor de medewerkers, voor ondernemers en de stad als geheel.

Dit betekent voor veel mensen in Oss en omgeving dat de onzekerheid over hun eigen situatie nog altijd aanhoudt. We hopen dat iedereen zich met ons onvermoeibaar blijft inzetten voor het behoud van zoveel mogelijk kennis en werk in deze regio."

Verplaatsen
Afgelopen zomer maakte Merck bekend de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten in Oss te reorganiseren. Hierdoor komen 2175 banen op de tocht te staan, waaronder de banen van duizend hoogopgeleide onderzoekers. Kort voor het kort geding van vorige week presenteerde MSD-Organon een plan B, waarmee het concern een deel van de onderzoeksafdeling in Oss wil behouden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!