'Met slimmere regels 40 miljard besparen'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Met het streven naar een wereld zonder risico's, maken we de maatschappij kapot. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes gisteren tijdens een Europese conferentie over 'slimmere regels'.

'Met slimmere regels 40 miljard besparen'

Met minder en simpeler Europese regelgeving valt zo'n 40 miljard te besparen. Minister Henk Kamp denkt dat een concrete doelstelling daarbij helpt.

40 miljard

Als 'Brussel' de huidige regelgeving weet te versimpelen, valt er zo'n 40 miljard euro te besparen. Dat stelt Edmund Stoiber. Hij is voorzitter van een groep deskundigen die de Europese Commissie adviseert over het verminderen van administratieve lasten.

Evenals Stoiber vindt ook minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de Europese Commissie een concrete doelstelling nodig heeft. 'Daarmee maak je het jezelf gemakkelijker.' Want de terugdringing van regels is niet gemakkelijk, zegt Kamp in ForumVideo.

Onafhankelijk toezichthouder

Stoiber prees de Nederlandse aanpak met één onafhankelijke toezichthouder Actal. Ook minister Kamp is voorstander van een onafhankelijke 'waakhond'. 'Op ieder moment dat de Europese Commissie, het Europees Parlement of de Europese Raad een beslissing moet nemen, moet ze over voldoende en juiste informatie beschikken. Maar om dat voor elkaar te krijgen zou er echt zo'n adviesinstantie moeten komen,' zei hij.

Dweilen met kraan open

Volgens Bernard Wientjes zou de nieuwe Europese Commissie extra drempels moeten inbouwen tegen bureaucratie. Ook hij is voorstander van een 'high level group' tegen administratieve lasten. De voorzitter van VNO-NCW vindt dat het verminderen van regeldruk ook na de verkiezingen hoog op de agenda moet blijven. Want anders blijft de strijd tegen regels dweilen met de kraan open.

Extra nieuwe regels staan namelijk niet garant voor bijvoorbeeld meer veiligheid of betere kwaliteit voor de consument, stelt Wientjes. Terwijl toenemende administratieve lastendruk voor prijsstijgingen zorgt, omdat ondernemers zich genoodzaakt zien om deze kosten aan consumenten door te berekenen.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!