'Midden-Brabant bekend en populair in China'

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Logistiek Midden-Brabant

Logistiek Midden-Brabant sloot in de samenwerking van Get ahead in Europe aan bij een reis die door Port of Rotterdam, Amsterdam Airport Schiphol en NDL/HIDC in China drie grote steden, Guangzhou, Shenzhen en Hongkong georganiseerd werd.

'Midden-Brabant bekend en populair in China'

Het doel voor LMB: Europa, Nederland en vooral Midden-Brabant op de kaart zetten. Tijdens de reis kwamen twee afgevaardigde vanuit Logistiek Midden-Brabant, Natasja Mengedé en Jan van Roessel, er al snel achter dat de Chinezen al goed op de hoogte waren: "Bedrijven zijn letterlijk op zoek naar de stad Tilburg in Nederland.”

Get ahead in Europe, een samenwerking tussen Logistiek Midden-Brabant en Port of Rotterdam, biedt bedrijven de middelen om zichzelf nationaal en internationaal nog sterker op de kaart te zetten.

Mengedé, manager investments bij de Gemeente Tilburg, bezocht China om kansen op te halen en deelnemende bedrijven, waaronder GVT uit Tilburg, te ondersteunen in China. “De kracht om samen deze gespreken te voeren vanuit de overheid en bedrijven, is Chinese bedrijven het vertrouwen te geven om business te doen, wat wordt ondersteund door de overheid”, vertelt Mengedé. “Daarnaast is het de bedoeling dat de bedrijven de propositie Get ahead in Europe gebruiken voor zichzelf zodat ze meer business to business kunnen realiseren. Daardoor wordt de economische impact sterker en wordt het logistieke profiel van de regio versterkt.” Om dat profiel te versterken heeft Mengedé ook contact met bedrijven uit Midden-Brabant waarmee zij strategisch in gesprek gaat en bespreekt waar hun toekomstperspectief ligt op verschillende vlakken. “Dat gaat soms heel breed: vanuit de toekomstige ontwikkelingen, arbeidsmarkt tot en met internationale propositie waar de overheid een belangrijke schakel voor de bedrijven kan zijn.”

Chengdu-Tilburg-Rotterdam- Express

De reis, waarbij zo’n 20 bedrijven uit Nederland samen optrokken met Port of Rotterdam, Schiphol Airport en NDL/HIDC, duurde 10 dagen en bestond uit bedrijfsbezoeken, match-making events, een driedaagse internationale beurs in Shenzhen (120.000 bezoekers uit 80 verschillende landen), summits en netwerk- en cocktailborrels. De inzet was daarbij telkens te bezien of de aanwezige Chinese partijen mogelijkheden voor samenwerkingen met de bedrijven die gevestigd zijn in Midden-Brabant of zich eventueel in de regio zouden willen vestigen. Met name de rechtstreekse treinverbinding van China naar Nederland, de Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express, bleek ontzettend interessant voor vele Chinese bedrijven. GVT Group of Logistics is verantwoordelijk voor deze verbinding en was tevens aanwezig op de reis. Roland Verbraak, general manager bij GVT, kijkt dan ook terug op een hele goede ervaring: “We hebben al twee vervolgafspraken gehad en over een aantal weken komen Chinese partijen naar Tilburg om te praten over mogelijke samenwerkingen. Dat kan ik wel een succes noemen.”

Dat de treinverbinding zo populair is, is volgens Mengedé begrijpelijk: “Het vervoeren van goederen is het goedkoopste met de boot, maar het verschepen duurt dan +/- 45 dagen. Een andere optie is het vliegtuig dat maar 7 dagen reistijd heeft. Het nadeel is dat de kosten van een vliegtuig behoorlijk duur zijn. De laatste optie is de trein die de goederen van en naar Chengdu (China) vervoert in 15 dagen. Een product dat zo veel sneller bij de consument is, heeft natuurlijk invloed op de bedrijfsvoering.”

China, land vol mogelijkheden

China is booming en daarom een interessante en logische keuze om daar voet aan de grond te krijgen. Mengedé: “China heeft een groeiende economie, er is veel business te realiseren . Zij willen overduidelijk de Europese markt gaan benaderen op verschillende vlakken, en hebben de mogelijkheden en de bereidheid om te investeren, zoals distributiecentra, warehousing maar staan ook open voor samenwerkingsprojecten. Daarnaast zie je dat er in China veel vraag is naar producten vanuit Europa. Er zit volgens Mengedé wel een risico aan. Het blijft China dus het is belangrijk om je goed te laten adviseren. En zonder de juiste contacten, kan het erg lang duren om iets te bereiken. Daar kan de achterliggende organisatie achter Get ahead in Europe goed in helpen. “In China is de overheid ontzettend belangrijk en daar kom je niet makkelijk mee in contact. Het kan allemaal een stuk sneller gaan als een afgevaardigde van de overheid erbij is”, aldus Mengedé. Verbraak beaamt dat: “In China draait het allemaal om de overheid en de staten. Dat geldt ook voor de treinverbindingen. In Nederland zijn de terminals en treinverbindingen meer in handen van private partijen. Vanwege de Chinese structuur willen echter alle Chinese bedrijven eerst praten met de gemeente en kijken of bijvoorbeeld GVT een teampartner is met de overheden in Nederland, zodat deze garant staan voor een bepaalde kwaliteit.

Gemeente Tilburg en Waalwijk krijgen steeds meer vragen naar de mogelijkheden om goederen via Nederland Europa in te laten stromen. Ze zijn dan ook met veel partijen over die mogelijkheden in gesprek. “De markt om te investeren is Europa is op dit moment hot”, vertelt Mengedé verder. “Vooral de grootschalige logistieke locaties zijn in trek. Dan is het noodzaak om in de regio goed samen te werken. Dat hebben wij in de regio tijdig onderkend."

Missie 2018

Verbraak kijkt in ieder geval terug op een “super reis”: “We hebben veel contacten gelegd, nieuwe mogelijkheden gecreëerd en heel veel nieuwe informatie ontvangen.” Eén ding weet hij dan ook zeker: “De volgende keer zijn wij er zeker weer bij.” In 2018 vindt de volgende missie plaats en Mengedé nodigt bedrijven uit om hierbij aan te sluiten. “Iedereen is welkom en kan contact met mij opnemen. Er zitten gewoon heel veel kansen voor bedrijven uit Brabant, dus maak daar ook gebruik van.”

In januari 2018 hebben de bedrijven de mogelijkheid om verder geïnformeerd te worden over Get Ahead In Europe, hierover later meer. Wilt u nu al meer informatie? Neem contact op met Natasja Mengedé via +31 (0) 6 5257 10 90 of stuur een mail naar natasja.mengede@tilburg.nl.

Meer informatie over Logistiek Midden-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

The Santa's Club WELCOME TO SANTA'S CLUB

Met je collega’s, vrienden of zakenrelaties je eigen kerstpakket shoppen?