Midden-Brabant wil techniek weer sexy maken

Door de jaren heen is er in Nederland een enorme behoefte aan technisch personeel ontstaan. Een aantal partners uit Midden-Brabant gaat daarom kijken hoe ze meer jongeren kunnen interesseren voor een technische opleiding of werk in de technische sector.

Midden-Brabant wil techniek weer sexy maken

In het Deltaplan Techniek komen meerdere maatregelen te staan om meer mensen aan het werk te krijgen in de technische sector. Samenwerkingspartners bij dat plan zijn het onderwijs, overheden en het bedrijfsleven.

Stagecarrousel techniek

Een van de initiatieven in het Deltaplan Techniek is de stagecarrousel. Vmbo-leerlingen kunnen hierbij een week stage lopen bij techniekbedrijven. Ze werken mee en krijgen informatie over het bedrijf. Een ander idee is het ontwikkelen van een Assessment Center Techniek (ACT). Zij kijken of er werkzoekenden en zij-instromers zijn die bijgeschoold kunnen worden. Het onderwijs en het bedrijfsleven zetten een traject op waarbij deze doelgroep aan een baan geholpen kan worden.

Ontdekstation

De afgelopen jaren zijn er meerdere initiatieven geweest om leerlingen enthousiast te krijgen voor techniek. Denk bijvoorbeeld aan het Ontdekstation in de Tilburgse Spoorzone. Het deltaplan Techniek is opgezet om een extra impuls te geven aan deze initiatieven: een groeimodel waarin alle partners samenwerken aan vernieuwing, verbinding en het uitwerken van initiatieven en ambities. In de loop van de tijd kunnen ook nieuwe initiatieven een plek bemachtigen.

Maak techniek weer sexy

In Midden-Brabant vind je veel bedrijven in de zogenaamde maak-industrie. Daardoor is er veel vraag naar gekwalificeerd, technisch personeel. Jammer genoeg zijn er echter niet genoeg jongeren die kiezen voor een technische opleiding en tevens staat het aanbod van technisch beroepsonderwijs in de regio behoorlijk onder druk. Wethouder Erik de Ridder van Economie en Arbeidsmarkt in Gemeente Tilburg: "Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen in onze regio willen we deze situatie aanpakken. We gaan techniek weer sexy maken en laten zien dat het voor jong en oud kansen biedt op de arbeidsmarkt". Ook wethouder Marcelle Hendrickx van Onderwijs is blij met deze samenwerking. "Talentontwikkeling en een leven lang leren staan hier hoog op de agenda en staan ook in dit deltaplan centraal. Het is een mooie en noodzakelijke vervolgstap in de verbinding van onderwijs en arbeidsmarkt."

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!