Militairen welkom in sector transport en logistiek

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: TLN

Tekort aan personeel Transport en Logisitek opgevangen door gekwalificeerde medewerkers van Defensie

Militairen welkom in sector transport en logistiek

 
De sociale partners in de sector Transport en Logistiek (Transport en Logistiek Nederland, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen) en het Ministerie van Defensie, hebben een intentieverklaring getekend om duizenden gekwalificeerde medewerkers van Defensie in de transport en logistiek in te laten stromen. Op deze manier wil de sector komende jaren een groot aantal nieuwe arbeidskrachten laten instromen om het toekomstig te kort aan logistiek medewerkers en chauffeurs op te vangen.

Personeelstekort
De transport- en logistieksector verwacht een tekort aan personeel dat de komende jaren kan oplopen tot ruim 50.000 medewerkers en chauffeurs. Deze verwachting is gebaseerd op het toekomstonderzoek ‘Wegvervoer en Logistiek: Visie 2015'.
De bezuinigingsoperatie bij het Ministerie van Defensie leidt ertoe dat 12.000 militairen de komende tijd moeten uitstromen. "Wij willen daarom graag samen met Defensie kijken hoe komende jaren een groot deel van deze stroom werknemers een baan aangeboden kan worden" aldus TLN directeur Peter Sierat. Om dit proces in gang te zetten hebben alle partijen gezamenlijk een intentieverklaring getekend.

Informeren
Vertrekkend defensiepersoneel wordt actief geïnformeerd over de werkgelegenheids- en scholingsmogelijkheden in de sector transport en logistiek. "Anderzijds zal de sector haar achterban informeren over de mogelijkheden om goed gekwalificeerde werknemers, die nu noodgedwongen het leger moeten verlaten, een nieuw carrièreperspectief te bieden", aldus Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten.

Vakbekwame mensen
Bij defensie werken vakbekwame mensen met vaak dezelfde opleidingen en startkwalificaties als in het transport. Het gaat om verschillende typen werknemers als chauffeurs, planners, logistieke medewerkers, bevoorradingsmedewerkers, maar ook logistiek managers. Bestuurder Anton Meijerman van CNV Vakmensen ziet volop kansen: "Qua mentaliteit en type werknemer zijn er veel overeenkomsten. Wij zien daarom ook meer dan voldoende kansen voor een goede match. Al besef ik me terdege dat het beroerd is om je baan te verliezen waarvoor jij je vaak al langere tijd actief inzet."

Uitwerking sociaal plan
De sociale partners in het wegvervoer en het Ministerie van Defensie zullen komende maanden de samenwerking verder uitwerken. (FL)

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!