'Miljarden moeten meer in Nederland worden belegd'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Pensioenfondsen en verzekeraars moeten hun miljarden meer in Nederlandse projecten beleggen, zegt Loek Sibbing, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), deze week in Forum.

'Miljarden moeten meer in Nederland worden belegd'

'Ik maak ze geen verwijten dat ze vooral in het buitenland beleggen. Het gaat er meer om dat ze verleid moeten worden meer in Nederland actief te zijn.'

Beste beleggingen

De institutionele partijen beleggen in totaal 1, 3 biljoen euro, waarvan een groot deel in het buitenland. Volgens Sibbing kijken vooral de pensioenfondsen 'gewoon internationaal naar de beste beleggingen, of dat nu in Nederland of in het buitenland is'. Projecten in Nederland moeten interessant worden gemaakt voor deze partijen.

Eerste twee projecten

De NLII richt zich als 'makelaar' vooral op de sectoren energie, infrastructuur, duurzaamheid, zorg, onderwijs en het midden- en kleinbedrijf. Het is de bedoeling om nog dit jaar met twee concrete projectvoorstellen te komen. 'Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om complexe projecten en grote bedragen', aldus Sibbing.

Regels minder star

Om financiering van de grond te krijgen, zou de toezichthouder van de institutionele beleggers de regels minder star moeten toepassen, stelt hij. 'Voor een project met een lange termijn en lage risico’s zouden minder zware buffereisen moeten gelden.'

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!