Miljoenen reservering Brabant voor titel 2018

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel

Voor de kandidatuur van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018, reserveert Brabant 100 miljoen euro.

Miljoenen reservering Brabant voor titel 2018

De provincie betaalt 50 miljoen euro uit de opbrengst van Essent en de vijf deelnemende steden Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond dragen tot en met 2018 ieder 10 miljoen euro bij.

Brabant schat zijn kansen hoger dan 50 procent in, maar ook als de titel onverhoopt niet naar Brabant gaat worden de plannen die voor 2018 worden ontwikkeld toch uitgevoerd, hebben provincie en gemeenten afgesproken.

Cultuurgedeputeerde Brigite van Haaften (CDA) heeft dat woensdag aangekondigd bij de presentatie van de eerste investeringen uit de opbrengst het energiebedrijf (samen 268 miljoen euro).

Culturele hoofdstad
In 2018 is Nederland samen met Malta aan de beurt om een culturele hoofdstad van Europa te leveren. Officieel is Den Bosch namens vijf Brabantse steden kandidaat voor de titel omdat er maar één stad kan deelnemen.
De andere Nederlandse kandidaten zijn Utrecht, Den Haag, Almere en Maastricht.

Van Haaften benadrukt dat het geld niet per se op moet en dat de miljoenen niet worden gebruikt om de rijksbezuinigingen op cultuur te compenseren.

Kansen
Ze schat de kansen van Brabant als Culturele Hoofdstad hoog in (‘meer dan 50 procent’) vanwege de indruk die het project maakte met de benoeming van Martijn Sanders tot artistiek leider. Bovendien bespeurt de gedeputeerde steeds meer enthousiasme in Brabant.
Oud-directeur van het Concertgebouw en huidig voorzitter van het Holland Festival Martijn Sanders geeft het programma tot 2018 vorm en maakt het officiële bidbook, dat in 2012 klaar moet zijn. Sanders krijgt per direct 5 miljoen euro voor het bidbook en zijn campagne.

De definitieve keuze van de jury staat gepland in september 2013.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!