Ministerie uitbreiden met hoger onderwijs en wetenschap

  • Onderwijs & Training
  • Bron: VNO-NCW

Het zou voor het topsectorenbeleid beter zijn als het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uitgebreid zou worden met de portefeuille van hoger onderwijs en wetenschap.

Ministerie uitbreiden met hoger onderwijs en wetenschap

Dat zei Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, maandag tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Tilburg.

Intensieve samenwerking 'gouden driehoek'

Wientjes benadrukte blij te zijn met de intensieve samenwerking in de ‘gouden driehoek’ tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. Hij verwees naar het manifest waarin het bedrijfsleven, hoger onderwijs en kennisinstellingen hun vertrouwen in het topsectorenbeleid bevestigen. Tegelijkertijd benadrukken de partijen dat fundamenteel onderzoek de basis is van alle onderzoek. Wanneer het economisch maar enigszins kan, zou dat meer middelen moeten krijgen.

Minister van buitenlandse handel

In het kader van het topsectorenbeleid pleitte Wientjes in Tilburg ook voor een 'zware' minister van buitenlandse handel. En versterking van het postennetwerk, kwalitatief en kwantitatief, in die landen waar het Nederlandse bedrijfsleven kansrijk is. Hij bestreed de angst van alfa- en gammawetenschappers dat het topsectorenbeleid ten koste van deze wetenschappen zou gaan. ‘Ook in hoogtechnologische bedrijven is een sterke behoefte aan alfa- en gamma-opgeleiden. Bij een bedrijf als Philips is ongeveer de helft’, aldus Wientjes.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!